Начало Новини История Приключиха спасителните разкопки в Павликени

Приключиха спасителните разкопки в Павликени

1125

Останки от пещ, отпадъчна яма от ІІ – ІІІ век, част от сграда и водопровод разкриха това лято при спасителните археологически разкопки в Павликени, които вървят от миналата година, когато в града започна да се изпълнява воден проект. Тогава екип от археолози, ръководен от Калин Чакъров, археолог в Историческия музей в Павликени, проучи пещи за изпичане на керамични изделия, части от сгради и кладенец. Освен съоръженията бяха открити и редица интересни находки, свързани с керамичното производство в района на Павликени през римската епоха.

И през 2016 година резултатите излязоха наяве на същите улици – „Васил Недков” и „Дунав”. Освен това археологически останки имаше и на бул. „Дондуков”. Особен интерес предизвикват частите от помещения на постройка с каменно-глинест градеж, която пресича водопроводна система от керамични тръби. Ходовото ниво на сградата е направено от отпадъчни материали от разположените на близко разстояние пещи“, разказва Калин Чакъров. Сред по-интересните находки от тези пластове са калъпи за производство на керамични лампи, както и модел, от който се прави самият калъп.

Една керамична чашка с надпис е зарадвала особено екипа на Калин Чакъров. Находката е интересна, защото е аналогична като форма с подобна чашка, открита през 1959 г. от археолога Богдан Султов. Тогава той е работил само на няколко метра от мястото, където са били разкопките тази година.

Резултатите от спасителните проучвания в Павликени през последните две години показват важността на този край за керамичното производство в провинциите Мизия и Тракия. Снимки и находки от сезон 2016 ще бъдат изложени в сградата на Исторически музей в Павликени в началото на идната година.