Начало Новини България Приоритетите на ГЕРБ-СДС в областта на съдебната реформа

Приоритетите на ГЕРБ-СДС в областта на съдебната реформа

163

Радомир Чолаков, Росен Желязков, Рая Назарян – кандидати за народни представители и Емил Радев – представител на ГЕРБ / ЕНП в ЕП представиха приоритетите на ГЕРБ-СДС в областта на съдебната реформа. Концепцията ни е включена в предизборната програма на коалицията. Тя е основана на стратегическите документи, разработени и приети от правителствата на ГЕРБ, и следва разбирането, че съдебната реформа е процес, който трябва да бъде съпътстван от широка обществена и професионална дискусия, както и взаимно уважение и доверие между парламентарно представените политически сили.

През последните месеци хора, които безцеремонно потъпкват Конституцията, парадираха с претенциите си да правят съдебна реформа. „Промяната”, която се опитаха да наложат силово, на практика опорочи идеите за тази реформа. Буквално ги сведе до параван за овладяване на независимите институции в България и превръщането им в „бухалки”, за кадрови амбиции, за обслужване на частни и теснопартийни интереси.

Сега, когато отново сме изправени пред избори, обществото ни има реална възможност да сложи край на експериментите и отговорно да продължим да работим за силна и справедлива правова държава с по-бързо и по-ефективно правосъдие.

.

Десислава Атанасова