Начало Новини Земеделие Пролетната сеитба в Търновско закъснява

Пролетната сеитба в Търновско закъснява

1237

Пролетната сеитба в Търновско закъснява заради падналите късно през март снеговалежи, коментира Румен Тодоранов, председател на Регионалния фермерски съюз в Павликени. Закъснението е от седмица до 20 дни при земеделските производители, някои от които дори не са започнали да сеят. Голяма част от земята е наводнена и няма как да влезе техниката. Проблемът е още по-сериозен, тъй като заедно със сеитбата трябва да се наторят и есенниците – основно пшеница и ечемик.

Тодоранов, който обработва над 11,000 дка във В. Търново, Павликени и Горна Оряховица, разказа, че лично той вече е приключил със сеитбата, но в нивите са останали празни петна под вода. Може би те са 1% от засетите площи.

В момента есенниците се намират в добро състояние, въпреки късния сняг. Но още е рано да се каже каква ще бъде реколтата. В ниските места обаче има заблатени петна, където посевите вече гният, отчете Тодоранов. Той допълни, че преди снега топлото време е “излъгало” есенниците, при които вегетацията е започнала. Всеки посев, започнал този процес, едва ли ще оцелее.

Миналата година зърнопроизводителите от региона получиха много добри добиви от пшеницата и ечемика – над 500 кг/дка. За разлика от слънчогледа, който не зарадва много стопаните.

По справка на Областната дирекция “Земеделие”, във Великотърновско са засети над 600,000 дка с есенни култури.