Начало Новини Администрация Протест в две павликенски села заради кариера за базалт

Протест в две павликенски села заради кариера за базалт

924

Жителите на павликенските села Димча и Върбовка протестират срещу отдаването на концесия на кариера за добив на базалт в покрайнините на двете селища.

Преди 6 години на референдум местните хора отхвърлиха инвестиционното намерение. Документи по концесията предстои тази вечер да бъдат гласувани от Общинския съвет в Павликени.

Концесионерът „Базалт България“, свързан с убития бизнесмен Петър Христов, обжалва пред Върховния административен съд отрицателните становища на екологичната и здравната инспекция, последва извънсъдебно споразумение и през октомври миналата година е подписан договорът с Министерството на икономиката за концесията на кариерата „Станчова могила“.

„Не е искано становище от общинската администрация, концесионерът дойде при нас с подписан договор“, посочи „кмето“ на Павликени Емануил Манолов, ни лук ял, ни лук мирисал. За притесненията на хората той заяви: „Няма да се спазват правилата, няма да се опазват земните недра, водоизточниците, пътищата, защитените зони. Няма да е безопасно за живущите и въздухът ще е запрашен“.

Манолов посочи, че ще поиска оттегляне на предложението на концесионера от дневния ред на общинския съвет.

„Законът не ни позволява да спрем концесията, можем само да я отлагаме“, коментира „кметo“ на Павликени.