Начало Новини Инфраструктура Първият саниран блок в Павликени беше официално открит

Първият саниран блок в Павликени беше официално открит

1771

Официално беше открит първият блок в град Павликени, саниран по Националната програма за енергийна ефективност. Лентата прерязаха кметът инж. Емануил Манолов, управителят на фирмата-изпълнител инж. Кирил Атанасов и зам.-областният управител Ивета Кабакчиева.

По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради беше саниран блокът на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ №1 в Павликени. Сградата е пусната в експлоатация през 1983 година, има четири входа с общо 66 апартамента и около 198 живущи. Разгърнатата жилищна площ на блока е 5,000.9 кв. м.

Проектът е изцяло финансиран от Националната програма, като общата стойност е в размер на 751,000 лева. В блока бяха извършени следните дейности: подмяна на дограма, топлинно изолиране на външни стени, топлоизолиране на покрива, поставено е енергийноефективно осветление и са обновени стълбищните клетки.

Проектирането и строително-монтажните дейности за изпълнение мерките за енергийна ефективност извършиха от фирма „Кидат Груп” ЕООД гр. Велико Търново с управител инж. Кирил Иванов. Строителният надзор и инвеститорският контрол бяха поверени на фирма „СС – Консулт” ЕООД – Варна с управител инж. Стоян Стоянов.

С реализирането на дейностите за енергийна ефективност са осигурени по-добри условия на живущите, топлинен комфорт, намаляване разходите за енергия, по-високо качество на жизнената среда и изцяло променен облик на блока.

„Аз съм убеден, че живущите вече са усетили първите ползи, които неминуемо ще ги съпътстват – намалени разходи за отопление през зимата и за охлаждане през летния сезон. Община Павликни успешно въвежда енергоспестяващи мерки в различни сгради чрез различни източници на финансиране“, каза инж. Емануил Манолов. Той припомни, че вече са санирани всички детски градини, Детската ясла, Дома за стари хора в с. Караисен, сградата на МБАЛ – Павикени, новите ЦНСТ, а същите мерки се изпълняват в двете сгради на ПГАТ „Цанко Церковски“. Общината очаква да бъдат одобрени проектите ѝ за училищата в с. Върбовка и с. Батак. „Целта на общинското ръководство е да постигнем екологичен ефект – намалени емисии въглероден двуокс в атмосферата“, подчерта „кмето“.

Това е първият блок в Община Павликени, в който собствениците на самостоятелни жилищни обекти създадоха Сдружение на собствениците с председател Евгени Димитров и сключиха договор за участие в Програмата. „Жилищен блок №1 ще е най-красивият светъл и топъл – така го чувстваме ние, които се обединихме около идеята за санирането на нашия блок“, каза той.

Към гостите и живущите в блока се обърна и Кирил Атанасов от „Кидат Груп” ЕООД. „На живущите пожелавам да успеете да опазите съграденото от нас. По доста завършени сгради вече има поражения от недоброжелатели. Благодаря и на държавата, че дава възможност на млади хора като нас да реализират мечтите си и да успяват в България“.