Начало Новини Здраве Регистрираха два случая на остра вяла парализа

Регистрираха два случая на остра вяла парализа

345

Два случая на остра вяла парализа са засечени в област Велико Търново само за седмица. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция за регистрираните заразни заболявания. Заболелите са от общините Свищов и Павликени, като това са първите случаи от началото на годината.

Острата вяла парализа е вирусно заболяване, което най-често засяга децата. Първоначалните симптоми на болестта са подобни на тези на грипа, но на втория или третия ден се появява пареза на различни мускули, най-често на лицето. В този период болният изпитва болка, а движенията в засегнатите мускули са ограничени. Острият стадий на заболяването продължава около седмица, след което започва възстановяването. Открита навреме, болестта е напълно лечима, но може да доведе и до трайни последици, предупреждават лекарите.

В периода 14-20 юни тази година в региона са регистрирани и два случая на туберкулоза в общините Горна Оряховица и Павликени, четири случая на варицела и три на ентероколит, показват данните на здравната инспекция.