Начало Спорт Шахмат Рекорден брой участници на турнира на ШК “Асеневци” за купа “Баба Марта”

Рекорден брой участници на турнира на ШК “Асеневци” за купа “Баба Марта”

968
Денислав Христов
Денислав Христов

80 деца премериха сили в турнира по шахмат “Баба Марта”, в което участваха всички от школата на ШК “Асеневци” в петте общини, в които се провеждат тренировки – Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Полски Тръмбеш и Павликени.

Шампион в третото издание на надпреварата стана Денислав Христов от Павликени с 5 т. Втори със същия актив е Ивелин Стефанов, като двамата победиха във всичките си пет партии, но тъй като не се бяха срещали помежду си, по регламент изиграха шеста, в която Денислав надделя и заслужи купата. На трето място е Данаил Боев, а призовата шестица допълниха Димитър Марков, Веселин Маринов и Димитър Стефанов.

При момичетата отново Аделина Величкова се окичи със злато, Мария Калчева от Лясковец заслужи среброто, а Йоана Йорданова допълни челната тройка.

Беше направено и отделно класиране по класове. В групата на първокласниците Теодор Тутеков от Горна Оряховица бе приятната изненада и завоюва златото, следван от Димитър Кънчевски и Калоян Владински, при второкласниците Данаил Боев убедително стана първи пред Димитър Стефанов и Ерик Иванов, при третокласниците Веселин Маринов изпревари Иван Коеджиков и Николай Георгиев от Лясковец. В групата на най-големите надделя Момчил Гочев, а на второ и трето място се класираха Александър Узунов и Симеон Симеонов.

В група “Б” на турнира участие взеха 40 деца. За почти всички от тях това бе първо състезание, но показаха изключителен хъс и желание и направиха борбата много интересна. Първото място бе разделено от Преслава Стоянова и Румен Кожухаров, които завършиха с равен точков актив – 4.5 от 5 възможни точки. Допълнителните показатели отредиха титлата на Преслава, но и двамата подгласници се окичиха със злато и вдигнаха специалното детско шампанско за победителите при момчетата и момичетата.
Тук също бе правено класиране по класове, като при най-малките със злато се окичи Стефан Попов пред Димитър Герджиков и Георги Темелков, при второкласниците надделя Румен Кожухаров пред Ивайло Милков и Ивет Цвяткова, при третокласниците първа е Преслава Стоянова, пред Алекс Манаков и Яница Найденова. В групата на най-големите Тодор Петров взе златния медал, следван от Теодор Тодоров и Венцислав Петков.

30 медала, купа и предметни награди бяха раздадени като награди, за всички имаше грамоти, мартенички и почерпка, а най-новите попълнения в ШК “Асеневци” получиха и своите първи екипи. Това бе последният подготвителен турнир за децата от клуба преди държавните индивидуални първенства до 8 и 10 г., на които домакин са ШК “Асеневци” и Община Велико Търново.