Начало Новини История Римски обелиск край Павликени тъне в забрава

Римски обелиск край Павликени тъне в забрава

3543

Уникален римски паметник тъне в забрава и е застрашен от разруха. Обелискът „Марков камък” се намира край Павликени и е най-високият у нас с неговите 13.8 метра. Монументът е между селата Мусина и Лесичери и често се оказва обект на иманярски набези. Търсачите на съкровища вече са подкопали основата му, докато са издирвали находки и имане от Античността. Части от колоната също са се отчупили.

Специалисти по римска и антична история от Регионалния исторически музей във Велико Търново обясниха, че паметникът е уникален не само за България, но и за Балканите. Подобни запазени екземпляри има предимно в Африка.
Колоната на монумента е част от мавзолей и е издигната в края на втори или началото на трети век. Спада към времето, в което е управлявал император Септимий Север.

Обелискът представлява стълб от 15 масивни каменни блока, които са поставени почти без фуга един върху друг. Те предварително са били прецизно обработени и изгладени. На мястото е имало и втори обелиск с по-малка височина, но той е съборен.

Паметникът предизвика интерес, но до него няма път. Той се намира насред земеделски земи, които са частна собственост. От години кметството и арендаторите се опитват да постигнат споразумение, за да може районът около находката да бъде облагороден и да се прекара път. Засега успех от разговорите няма.