Начало Новини Криминална хроника Спипаха двама телефонни измамници от Павликени, ужилили старици с хиляди левове

Спипаха двама телефонни измамници от Павликени, ужилили старици с хиляди левове

2824
белезници

Двама телефонни измамници от Павликени бяха задържани от плевенски полицаи след като три пъти ужилили възрастни жени с хиляди левове. Злосторниците – 34 годишен мъж и 25- годишна жена от Павликени, са заловени от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към ОД на МВР – Плевен.

На 16 декември м.г. във Второ РУ-Плевен бил получен сигнал от 82-годишна плевенчанка. Пред разследващите тя разказала, че непознат ѝ се е обадил по домашния телефон и се е представил за полицейски служител. Под претекст, че се провежда полицейска операция по залавянето на телефонни измамници, той я убедил да събере в плик наличните в дома ѝ пари /3,100 лева/ и да ги изхвърли през терасата на жилището си.

Четири дни по-късно, по същата схема била подведена 93-годишна плевенчанка, която се простила с 2,500 лева. На 9 януари 2018 г. помощ в полицията потърсила 78-годишна жена, доверила се на мним полицай и хвърлила през терасата на жилището си 1,300 лева.

По случаите били образувани досъдебни производства. В хода на проведените оперативно-издирвателни действия криминалистите установили и задържали преките извършители на престъпленията.

Те са привлечени в качеството им на обвиняеми за извършено престъпление по чл. 209, ал. І, във връзка с 26, ал. І, във връзка с чл. 20, ал. ІІ от НК, взета им е мярка за неотклонение „подписка“.

Работата по разследването продължава под наблюдението на прокуратурата.