Начало Новини Изкуство „Столетниците – благословия или орисия“ от Мира Добрева

„Столетниците – благословия или орисия“ от Мира Добрева

387
Столетниците – благословия или орисия

Заповядайте на премиера на книгата „Столетниците – благословия или орисия“ от Мира Добрева на 27 май (четвъртък) 2021 г.  от 18:30 ч. в Литературен клуб „Перото“ – НДК.

Водещ на събитието е Боряна Граматикова, а специално участие ще вземат Виктор Калев, проф. Огнян Герджиков, Мариана Векилска, Драгомир Драганов и 101-годишната баба Дора.

Баба Дора e родена в каруца, на път за болницата. Родът ѝ е от село Хотница, в младините си е живяла в Павликени, а Мира Добрева я среща в дома ѝ в столичния квартал Младост. Може да я срещнете и Вие! Тя ще присъства на премиерата на книгата „Столетниците – благословия или орисия“! Тя е на 101 години и е 101-ят столетник, с когото се среща Мира покрай дългогодишната си рубрика в БНТ „Столетниците на България“, част от предаването „Отблизо с Мира“.

Удивителната баба Дора – с ясна, подредена мисъл, многопластово житейско търсене и ярко творчество. Ярко в буквалния смисъл на думата, не в професионалния. Защото баба Дора не е завършила художествено училище, но много обича да рисува. Също така обича Снежанка. А най-симпатични са ѝ джуджетата. Целият ѝ апартамент, в който живее съвсем сама, е изпъстрен с пасторални картини. Най-цветният образ обаче си остава самата тя – 101-годишната баба Дора.

Плете купища шалове, шапки, терлици и ръкохватки. После търси на кого да ги раздава.  Много обича цветята, обаче понякога се изчерпват като представа в съзнанието ѝ и тя започва да си ги измисля. Мисли, мисли цяла вечер, а сутрин стане, пък започне да рисува. Често изрязва моделчета от тюлените пердета в спалнята. Или пък от чаршафите.

В гимназията баба Дора някога е учила стенография и пеене, астрономия и физика, латински… В началото на ХХ век това влиза в учебната програма и децата имат много богата обща култура. Тя категорично иска да продължи да се образова, но се омъжва. А нейният съпруг смята, че за децата трябва да се грижи майката. Нейно задължение е и поддържането на дома. Въпреки това тя успява да се запише на курсове по живопис и приложни дейности. Днес, на 101 години, тя обожава да оцветява картинки, затова синът ѝ, известен български професор, ѝ купува книжки за оцветяване.

Баба Дора изхвърля всички лекарства. Тялото ѝ не я предава и няма нужда от химия, за да се чувства добре физически. Бодра е, дейна е. Съседите ѝ много често я засичат усърдно да мие площадката пред вратата на апартамента си в столичния квартал „Младост“.

Популярният водещ и журналист Мира Добрева издаде в края на 2020 година първата си книга: „Столетниците – благословия или орисия“, която излезе с логото на издателство Книгомания. Само за няколко седмици книгата се превърна в бестселър и в едно от любимите четива на българина.

„Столетниците – благословия или орисия“ е сборник от документални разкази от рубриката „Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ като част от предаването „Отблизо с Мира“. През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за този тв проект. Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ представя 38 от тези над 100 истории.

Мира Добрева превръща едно телевизионно начинание в един от най-успешните си проекти. Признава, че подборът кои истории да бъдат включени никак не е бил лек, но водещо за нея е да представи на читателите разнообразието в нагласите на всички тях какво е да си дълголетник. Като обща характеристика споменава, че по-голяма част от „героите“ в книгата са жени, почти всички са имали брак и нито един от тях не прекалява с храна, алкохол или други изкушения. Докато пише „Столетниците – благословия или орисия“ се свързва с всички участници и с радост открива, че много от тях все още празнуват своите рождени дни и си я спомнят, макар да е минало немалко време.

* * *

Входът за събитието е свободен. Публика ще бъде допускана до изчерпване на лимита от 50% на местата в Литературен клуб „Перото“.

Книгата може да бъде закупена на място по време на събитието и имате възможност да получите личен автограф.