Начало Новини Инфраструктура Изграждането на „античен керамичен център“ за 1 млн. лв. в Павликени се...

Изграждането на „античен керамичен център“ за 1 млн. лв. в Павликени се отлага

1383

Изграждането на античен керамичен център в Павликени се отлага след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени обществената поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажните работи.

Избраната за това „Водстрой ВТ“ не е доказала, че има опит при изпълнението на подобни договори и затова трябва да бъде отстранена, е заключението на антимонополния регулатор. В поръчката е имало условие кандидатите да са изпълнили не по-малко от 1 сходен договор за строителство през последните 5 г. Допускането до класиране на участник, чиято оферта не отговаря на предварително обявените изисквания, представлява съществено нарушение, което се отразява на издаденото решение за класиране, смята КЗК.

Проектът предвижда спасителни археологически проучвания, реставрация, консервация, обновяване и запазване на сгради от културното наследство (вкл. адаптация, експониране, реконструкция по автентични данни, конструктивно укрепване, изготвяне на макет от камък на римската вила), ремонтно-възстановителни дейности по съществуващи сгради, комплекс за обучение и презентации, музей с грънчарска  работилница и демонстрационни пещи, площадка за работа с деца.

Прогнозната стойност е близо 1 млн. лв., а финансирането е от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 чрез Министерството на културата.