Начало Новини Местни Съдии „на колела” раздават правосъдие в Павликени

Съдии „на колела” раздават правосъдие в Павликени

1808

Всички съдии от Районния съд в Павликени живеят във Велико Търново и пътуват всеки ден – сутрин и вечер. Пътуването ги сближава, не им тежи и така имат време за работа – сутрин си правят оперативка в колите, а на връщане правят разбор на деня, се шегува шефката на съда Радка Цариградска. От всичките пътуващи съдии има двама шофьори, които возят целия екип. Така представят себе си всички от Районния съд в Павликени преди 16 април – Ден на конституцията и юриста, който е техен професионален празник. Всички са доволни да се похвалят със сградата на Темида, която е най-новата и най-модерната не само в областта. Тя е единствената новопостроена преди няколко години след дълги перипетии и отговаря на всички европейски стандарти. Съдиите са четирима, сред които има само един мъж – Цветомил Горчев, който се справя добре в женското царство. Освен председателката Радка Цариградска дамите са предишната шефка Евелина Карагенова и Катина Минева, която този ден не бе на работа. Другите мъже в екипа са съдията по вписванията Димитър Трифонов, който е бивш полицейски шеф, и държавният съдебен изпълнител Кирил Гализов.

Магистратите споделиха, че при тях най-много са нашумели делата за надрусани шофьори зад волана. Сред тези с обществен интерес в момента тук върви административно дела за деклариране на близо 1,000 дка чужди земи от хора, които не са собственици и са злоупотребили с официални данни от регистрите. Засечката е била направена от съдията по вписванията Димитър Трифонов миналата година. После започнали граждански дела, а отделно върви и прокурорско разследване.

„Схемата е разпространена в цялата област и в страната. Сключват се договори между две лица, които нямат нищо общо с имота. Познавам хората и при проверка за легитимност се установи, че човекът не е собственик и няма право да се разпорежда с имота. Самите реални собственици въобще пък не знаеха какво става с техните земи и научиха от нас и по време на административното дело, което върви сега в Павликени. Оказа се, че посочените от поземлената комисия истински собственици са 243-ма“, коментираха Димитър Трифонов и Радка Цариградска.

Този съд е сред малкото, който вече трета поредна година участва в образователната програма на съдебния съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие“. За отдадеността на каузата председателката Радка Цариградска е получила благодарност, но я приема като награда за целия екип. По проекта съдът е награден за миналата година и в конкурса „Кристални везни на правосъдието” на Съвета на Европа. Във връзка с тази образователна програма съдиите установили, че младите не са запознати с правата и задълженията си какво могат да очакват от държавата за себе си. Заради това основната мисия на съдиите в Павликени е да ограмотят децата от града чрез лекции при тях и чрез дни на отворените врати в съда. Сега се замисля и симулация на съдебен процес от ученици, чиято тема ще бъде разпространението на наркотици и това ще бъде в следващия ден на отворените врати в този районен съд.

Нели Сукова