Начало Новини Администрация Съдът в Павликени отмени глоба от 100 лв. на инвалид за паркиране...

Съдът в Павликени отмени глоба от 100 лв. на инвалид за паркиране в пешеходна зона

1247
полиция

Районният съд в Павликени отмени глоба от 100 лв. по наказателно постановление на яловата в по-голямата си част общинска администрация за нарушаване на обществения ред. Всъщност става въпрос за човешка драма, на която през юли 2018 не е реагирано адекватно. Поради тази причина наказателното постановление и глобата са отменени като неправилни, сочи решението на съдия Катина Минева, за което я поздравяваме сърдечно.

В неделен ден около 11:00 ч. съпругата на инвалид от града го извежда на разходка на площада в Павликени на централната пешеходна зона. Човекът можел да се движи само с помощни средства и придружител. По време на разходката двамата посетили заведение в централната част на града, което имало външно разположени маси. По време на престоя навън С. С. получил крампи на единия крак, тъй като лявата част на тялото му е парализирана, като в резултат му прилошало. Домът на инвалида се намира в непосредствена близост, но заради внезапното схващане съпругата докарала леката им кола и я паркирала в пешеходната зона, за да го отвози. Разстоянието, на което автомобилът навлязъл и съответно бил паркиран в пешеходната зона, било около 100 – 150 м, като престоят бил не повече от 5 минути. През същото време С. С. бил подпомогнат и от други лица, за да се качи в автомобила.

По това време на тел. 112 бил получен сигнал за паркиран в пешеходната зона автомобил. Местен полицай отишъл да провери и съставил акт. На място униформеният видял как много хора помагат на инвалида да се качи в колата, но въпреки това спазил наредбата на Общината и написал акта, като освен това прилежно изготвил и доклад за случая. На следващия ден „нарушителката“ дори била извикана в местното РУ на полицията да дава обяснения за нарушението си, което тя не отричала. За щастие, съдът в този казус е преценил, че освен писаните има и морални закони, които не следва да бъдат нарушавани.

Надяваме се решението да влезе в сила, защото подлежи на обжалване.

А сега няколко важни допълнения и пояснения:

Пострадалият от неадекватните мерки срещу него С. С. е собственик на бизнес с декоративна растителност и огромната елха на площада на града е дарена от него за обществеността на град Павликени. Пред нея всяка година се кипри да се снима градоначалникът, още известен като „кмето“.

Същият този бизнесмен, който сега е човек с увреждане, е дарявал и друг път в полза на града.

Добър начин да му се „благодари“.