Начало Новини Бизнес Трудова борса за роми и трайно безработни в Павликени

Трудова борса за роми и трайно безработни в Павликени

1436

Над 60 човека започнаха работа след среща между работодатели и трайно безработни в Павликени. 25 от тях започнаха постоянна работа в завод за санитарен фаянс, а около 40 ще бъдат заети в розопроизводството. Срещата се състоя в началото март и в нея се включиха повече от 90 души. Тя бе по идея на Стефан Стефанов и бе организирана с подкрепата на общината и бюрото по труда в Павликени. Целта е събитието да се организира 3-4 пъти годишно.

Трудовата борса в Павликени е един от нефинансовите проекти за интеграция на ромски общности от цялата страна, разработени от 17 младежи роми. Проектите бяха представени днес в София и включват създаване на консултативни съвети по етнически и интеграционни въпроси към общините, изследване на политическото представителство на ромската общност, насърчаване на младежи за трудова заетост, интеркултурен диалог в училище и други. Събитието е част от проекта “Насърчаване на гражданското участие на младите роми”, изпълняван от сдружение “Нов път”, Хайредин и Българското училище за политика “Димитър Паница” и финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Целта на десетмесечния проект беше да подпомогне активното включване на ромската общност в изработването на публични политики и процесите на вземане на решения, като създаде условия младите роми публично да поставят проблемите си и да търсят решения за тях.