Начало Новини История Трима почетни граждани удостоиха за празника на Павликени

Трима почетни граждани удостоиха за празника на Павликени

3124

Трима са почетните граждани на Павликени. Званието получават посмъртно футболната легенда и капитан на националния отбор по футбол Трифон Иванов, дъгогодишният учител Пенка Стоянова и строителният инженер, общественик и спортен деятел инж. Александър Манолов – посмъртно. С едностранен плакет бяха удостоени още три изявени личности от Павликени. Учителят Розинка Пенчева, бившият ръководител на Районен съд – Павликени Евелина Карагенова и бившият директор на Държавното строително предприятие в Павликени инж. Стоян Станчев

Официалната церемония по връчването на почетнте плакети се проведе на 29 юни – празника на град Павликени и ден на светите апостоли Петър и Павел.

Тържеството започна с издигането на знамената на Република България, Европейския съюз и Община Павликени.

„Всеки следващ свой празник Павликени посреща по-нов, по-развит с нововъведения, нови културни събития и инициативи“, каза в официалното си слово кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов. „Нека благодарим на всеки, който с мисълта, съпричастността и труда си помогна да се случат значимите постижения в Павликени. Благодарността ни е към нашите интелектуалци, хората на изкуството и културата, учителите, спортните дейци, лекарите, строителите, икономистите, земеделците – от първия до последния жител на нашата община, които приеха присърце каузата да направим Павликени по-спретнат и по-хубав български град“, каза градоначалникът.

„Павликени е свидно място за сърцето ми! Хората, които работят и живеят тук са посветени на своя град и на нашата мила Република България. Поколения павликенчани са работили с труд и с почтеност, за да го има Вашия съвременен град. Г-н Манолов, благодаря, че ръководите усилията на Вашите съграждани да правят града си все по-добър за живеене, че правите необходимото във Вашия град да се строи и сте насочен към хората“, каза народният представител Мариана Бояджиева от „БСП лява България“

Своите приветствия отправи и Евгений Бурага – бивш кмет на молдовския град Леова и настоящ вицегубернатор на Район Леова.

Отличията на обявените за почетни граждани и удостоените с едностранен плакет връчи кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Празникът на Павликени уважиха народният представител Мариана Бояджиева, областният управител проф.Пенчо Пенчев, ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, кметовете на Велико Търново, Стражица, Горна Оряховица, Свищов, Елена, Златарица и др. Сред официалните гости бяха и делегации от румънския град Болдещ Скаени и молдовския град Леова. Благослов за града отслужи митрополит Григорий. Със свои изпълнения поздравиха гостите певицата Стелияна Христова и фолклорната формация „Люти чушки“.

Община Павликени изказва благодарността си на фирмите „Георги Венциславов 2005“ ЕООД, „Памукчиев“ ЕООД – град Севлиево, Частна обслужващо-производителна кооперация „Бразди“ – Павликени и „Фураж Росица“ ЕАД за направените от тях дарения по случай празника на града.

Празничната програма продължава с концерт на ансамбъл „Чинари“ и Поли Паскова. Спектакълът започва в 20:00 ч. в Летния театър в Павликени с вход свободен. При дъждовно време концертът ще се проведе в салона на НЧ „Братство-1884“.