Начало Новини Местни Поредният сет от упражнения за луди в община Павликени

Поредният сет от упражнения за луди в община Павликени

1984

Поредната инициатива на Община Павликени, Заповед №РД-02-11-457 от 14.02.2018 г., продиктувана и наложена от Районна прокуратура – Павликени, посредством това писмо, задължава измежду други неща а. хората да направят регистрация на домашните си кучета и б. хората да разхождат кучетата си на повод. До тук добре, даже цивилизовано, обаче…

Изпълнението на изискванията по точка а. в частта ѝ, която се отнася до застаряващото и сиромашко население по селата, е свързано с ходене по мъките и… плащане. Трябва да се реши транспортната задача „село – град, град – село“, да се посети ветеринарна аптека, от където да се закупи здравна книжка на кучето, която струва 2.00 лв. След това трябва да се потърси ветеринарен лекар, който да постави на кучето първите две задължителни ваксини на стойност между 7.00 лв и 10.00 лв., което в действителност представлява и регистрация на кучето при дадения ветеринар. След това трябва да се отиде в съответното кметство на населеното място и да се предоставят на местната администрация данни за животното: име, пол, възраст, име на стопанина, за да се състави в кметството регистър на домашните кучета, населяващи населеното място.

С всичкото това трябва да се справят 70-80+ годишни хора, много от които са самотно живеещи, слабо подвижни, да не говорим немобилни в смисъл ползване на личен или междуселски транспорт. Повечето от тях отказват разбира се да вършат всичко това, разбираемо защо, и казват че по-скоро ще се откажат от кучето си и ще го пуснат на свобода, отколкото да се чудят как да изпълнят тези откровено казано „упражнения за луди“.

На всичкото отгоре подозираме, че това пак ще е само на хартия, без да се контролира. Така преди няколко години финансово корумпираният, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ Манолов издаде заповед да се направи регистрация на пътните превозни средства с животинска тяга. Разпореди се „кмето“ всеки да си боядиса каруцата в жълто, раздадоха на хората номера за каруците, че и талони и накрая никой не се поинтересува как е изпълнено това и дали изобщо се изпълни. Трябваше да се изготвят регистри в кметствата.

Сигурни сме, че до ден днешен в нито едно кметство няма регистър на каруците или ако има ще са 2-3. А самите каруци нито са с номера, нито пък водачите им носят талони. Те лични карти не носят, пък за талони да не говорим.

Пак се правят въздухарски мероприятия, които с нищо не подобряват бита на хората и обществения ред в населените места – едно нескопосано и необмислено връзване на кирливи гащи от страна на Прокуратура и ялова и некадърна Общинска администрация.

Ако безмозъчният „кмето“ Манолов имаше 5 стотинки акъл в празната лоена топка, която има за глава, и ако беше този светъл социалистически герой, милеещ за народа, който знаем, че не е, не е бил и никога няма да бъде, щеше да включи в заповедта си провизии за хората от селата, които са слабо мобилни или въобще не са, за да могат да изпълнят тези нови гениални разпоретби. Но уви, местният феодал Манолов е наредил, а застаряващият и мизерстващ народ – да си троши главата.

Тъпанар!

Изпълнението на изискванията по точка б. пък предполага, поне за всеки нормален индивид, че във всяко населено място има изградени паркове за кучета, където те биха могли да… тичат. Както знаем няма построени такива съоръжения извън град Павликени. И ко прайм ся? Отново упражнения за луди – ще тичаме след вързаните си кучета, след като им метнем топката да ни я донесат по селските ливади… Но как ще ни я донесат ако тичаме редом с тях?…

Да те еба у „инженера“!