Начало Новини Училищна интернет телевизия правят ученици и учители в Павликени

Училищна интернет телевизия правят ученици и учители в Павликени

497

Ученическа интернет телевизия стартираха в СУ “Бачо Киро” в Павликени.

Първият пилотен брой бе посветен на празника на училището, като средношколците подготвиха рубрики и репортажи заедно с учителите по литература и информационни технологии. Наесен телевизията ще продължи като проект на новата паралелка „Компютърна графика“ и училищния клуб на журналиста.

Пилотният брой във виртуално студио се излъчи на празника на училището и бе посветен на неговия патрон – Бачо Киро. В подготовката взели участие ученици от Клуба на журналиста заедно със своите учители по информационни технологии и БЕЛ.

„Сформирахме клуба и създавахме вестници ежегодно. Аз имам няколко колонки на редактора и също така в различните броеве различни статии относно историята на училището или града.“, разказва зрелостникът Даниел Иванов, който членува в клуба от осми клас.

Дванадесетокласничката Антония Савова признава, че от малка има интерес към журналистическата професия.

„Винаги ми е било интересно да гледам различни предавания и журналисти, които са в техните студиа и с техните гости и ми беше интересно да се включа в този клуб!“

Антония също пишела статии в училищния вестник, който излиза около 6 пъти годишно и е автор на кръстовловици.

Идеята за интернет телевизията била на Георги Тодоров, преподавател в училището по “Информатика и информационни технологии”.

„Те се занимаваха с училищен вестник и решихме да направим нещо на по-високо ниво. Аз от малък съм въвлечен във филмовата индустрия, ефектите във видеобработка и направих клипче. И решихме изцяло всичко да бъде затворено в самото виртуално студио. Сценария подготвиха учителки по български език. Те подготвиха какво да казват водещите и как да върви самото представяне. И другото беше вече видеообработка.“, разказва Тодоров.

В пилотния брой включили интервюта с кмета на Павликени, училищния директор Татяна Неделчева, инж. Розалия Личева, началник на РУО, както и репортажи и музикални поздрави от възпитаници на школото. Водещи на първия брой били зрелостниците Даниел и Антония, които признават, че не се притеснили да застанат пред камерата.

„От много малки са ни викали като водещи не само за училищни но и за други културни мероприятия, казвали сме стихотворения и не сме се срамували!“, споделя Антония.

Вече е решено, че интернет телевизията ще бъде ефективна платформа за обучение на ученици в нова паралелка.

„Надяваме се да привлечем към интернет телевизията и към обработката на кадри и бъдещите ни ученици които ще бъдат и тази година към нов профил, нова професия, тоест „Компютърна графика“, а тя е съвсем нова за училището!“

Татяна Неделчева допълва, че има съвременна материална база за утвърдената вече паралелка – пет оборудвани компютърни кабинета, както и достатъчно подготвени преподаватели по информатика и изобразително изкуство.
Пилотният клип само за два дни бил изгледан от над 2,000 потребители, повечето от които бивши възпитаници на училището, които станали съпричастни на празника.