Начало Новини Благотворителност Фондация „Тинузавър“ учредява стипендии за даровити деца и за учители в малките...

Фондация „Тинузавър“ учредява стипендии за даровити деца и за учители в малките населени места

538

Фондация „Тинузавър“ учредява стипендии за даровити деца и за учители в малките населени места, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Невен Боянов, председател на Управителния съвет на фондацията. Той припомни, че „Тинузавър“ е платформа за обучение по програмиране, и природни науки, съобразена със съвременните STEM образователни технологии и методики, създадена през 2013 година.

В тазгодишното издание на конкурса „Промяната“ екипът на „Тинузавър“ беше финалист. Решихме по-голямата част от средствата, които получихме в надпреварата, които са в размер на 15 хиляди лева, да учредим като частични стипендии за децата, които имат интереси към електрониката, компютърните технологии, работата с микроконтролери, вградени устройства, роботика, икономика, предприемачество и изкуства, но нямат достатъчно средства за инвестиции в образованието си, посочи Боянов. Със средствата, които постъпват към фондацията, ще бъдат покривани част от обученията за повишаване квалификацията и знанията на преподаватели.

Интензивните курсове за учители ще са десетдневни, а за учениците и студентите ще бъдат по 20 учебни часа в рамките на учебния срок и семестър. Вече е започнал курс за учители от Павликени и Козлодуй, а занятията се провеждат онлайн, уточниха от организацията.

Критериите за кандидатстване са съобразени с интересите на младите хора, техния успех в училище, постиженията им в различни състезания, броя на отсъствията в училище, както и дохода в семейството, посочи Ваня Димитрова, член на Обществения борд към фондацията.

От началото на 2020 г. курсовете и обученията са се преориентирали изцяло онлайн. От месец май експертите от платформата организират открити безплатни онлайн уроци в училища в цялата страна на тема „Програмиране, математика, физика и професиите на бъдещето“.