Начало Новини Религия † Великотърновски чорбаджия дарява земята и парите за построяването на храма в...

† Великотърновски чорбаджия дарява земята и парите за построяването на храма в Павликени

1694

Великотърновски чорбаджия дарява земята за построяването на храма в Павликени. Търговецът Хаджи Славчо отделя от личните си средства и за самото изграждане на църквата „Рождество на Св. Богородица“, която днес чества храмовия си празник.  Това разказа отец Герасим. Той припомни, че през 1877 година Павликени изчезва  с идването на руснаците в региона.

„За две години населеното място се опразва напълно, защото то е било чисто турско село и изчезва за една нощ – нощта срещу Еньовден. След сключването на мирен договор се дава възможност на турците да си продадат имота и Етем бей и негови представители отиват във  Велико Търново. Там имало трима големи чорбаджии, заможни българи – Хаджи Николи, Хаджи Славчо и Хаджи Енчо. Така Хаджи Славчо купува цялото землище за сина си. Той идва в Павликени, но не може да обработва земята сам и казва на хората от Балкана да дойдат да се заселят тук и да му помагат. Това става някъде около 1879 година“, поясни отец Герасим. Той уточни още, че църквата в Павликени е построена три години по-късно, през 1882 година.

Вечна памет на благодетелите на българския народ и смърт за грабителите и душманите му.

На днешният храмов празник се отслужват света литургия и водосвет. Освен това има традиция, според която църквата се обикаля веднъж, като свещеника, който води богослужението чете специални молитви.