Начало Новини Религия † Църквата почита паметта на Св. великомъченица Параскева

† Църквата почита паметта на Св. великомъченица Параскева

1136

На днешната дата – 28 октомври, православната църква почита паметта на Св. великомъченица Параскева. Имен ден имат всички, носещи хубавите имена Параскева, но още Лъчезар и Лъчезара.

Параскева се родила в семейството на благочестиви християни от Икония, Мала Азия. Била единствена дъщеря и наследила голямо богатство.

Но християнската ѝ добродетелност я правела безразлична към земните блага и изкушения.

Затова девойката се отдала на скромен и смирен живот. Раздала наследството си за дрехи на голите, за храна на бедните и гладните, за подслон на странниците.

Това предизвикало злоба и ненавист у съгражданите ѝ езичници. И когато през 303 г. започнали гоненията срещу християните, заловили Параскева. И я изпратили на съд, за да отговаря за делата си.

Но съдията бил запленен от красотата на девицата. Опитал се с благо думи да я склони да се отрече от вярата си.Поискал я за своя съпруга.

Боголюбивото момиче било готово на всякакви страдания, но не и да престъпи Божиите закони. Разгневеният съдия заповядал да бият жестоко непокорната християнка.

А Бог лекувал раните на мъченицата и ѝ давал необикновена сила.

Един ден неочаквано за всички Параскева пожелала да отиде в езическото капище. Съдията се надявал да се покае. Но вместо това, тя с поглед и молитва съборила идолите и те се разпилели.

Обезумял от безсилие, съдията заповядал да изгорят мъченицата на клада.

А когато видял как огънят гали полумъртвото ѝ тяло, наредил да отсекат главата на мъченицата с меч. Така завършил славният живот на св. великомъченица Параскева.

Църквата отбелязва паметта и на св.мъченици Тарентий и Неонила и на преподобни Стефан Саваит.