Начало Новини Образование Честит 8-ми декември!

Честит 8-ми декември!

1699

Студентският празник – 8-ми декември се чества в България от 1916 г. и е денят на свети Климент Охридски по Юлиянския календар /стар стил/. Свети Климент Охридски е един от Светите Седмочисленици и е считан за покровител на българското висше образование.

През 1897 г. за годишен празник на Софийския университет се предлага датата 3 октомври. Това е рожденият ден на Евлоги Георгиев единия от двама братя (другият е Христо Георгиев), може би, най-богатите индустриалци и банкери на Балканския полуостров, завещали на Университета колосалната сума от над шест милиона златни лева. След 5 години на заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет определя деня на св. Седмочисленици – 25 ноември за празник на Висшето училище. В Правилника на Университета от 1905 г. за пръв път е записан текстът, че 8 декември, денят на св. Климент Охридски, става патронен празник на Университета.

От 1916 г. в резултат на официалното приемане на Григорианския календар в България годишният празник на Университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 25 ноември. Така с годините най-старото и престижно висше учебно заведение в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.

През 1962 г. празнуването на „Студентски празник – 8 декември“ е възстановено.

Честит празник на всички бивши и настоящи студенти!