Начало Новини История Четири годишнини в Бяла черква през май 2016

Четири годишнини в Бяла черква през май 2016

1178

Четири знакови годишнини ще отбележи Бяла черква през месец май 2016 година: 140 години от Априлското въстание през 1876, 40 години от обявяването на селището за град, 40 години от откриването на Историческия музей и 40 години от построяването на монументалния паметник на Бачо Киро на площад  „11 май“  в центъра на града.

На 28 април 1876 г. (нов ст. 11 май)  101 белочерковци  излизат от селото, за да се включат в четата на поп Харитон и Бачо Киро, водила героични 9-дневни сражения в Дряновския манастир. 75 от тях са убити, а Бачо Киро – обесен в Търново месец след избухването на въстанието. От Освобождението до днес на този ден селището чества своя празник.

През месец май  1976 г. по повод 100-годишнината от Априлското въстание Бяла черква е провъзгласена за град. В деня на тържественото честване е открит  Историческият музей и паметникът на Бачо Киро. Годишнините ще бъдат ознаменувани от поредица прояви, организирани от Община Павликени, Кметство Бяла черква, Исторически музей – Бяла черква и Народно читалище „Бачо Киро – 1869“.

Богатата празнична програма ще започне в ранната утрин на 10 май 2016 г., когато ученици от ОУ „Бачо Киро“ ще окичат с венци всичките 96 паметни плочи, поставени на домовете на участниците в Дряновската епопея.

В 13:00 ч. в ритуалната зала на Кметство Бяла черква ще започне кръгла маса „Смъртта за Отечеството е най-сладка и най-славна. Априлското въстание в Първи революционен окръг“ с научен ръководител чл.- кор. проф. д.м.н Йордан Йорданов. В нея с научни доклади и съобщения ще вземат участие  музейни специалисти и краеведи. В 16:00 ч. на главната улица пред училището ще бъде даден старт на традиционния ученически крос „Бачо Киро“. След награждаването на победителите граждани и гости ще се отправят към Историческия музей. Тук ще бъдат открити три изложби:

  • Изложба „Българското възраждане и Бяла черква в графики на български художници“ – с творби от фонда на музея, с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България- В Картинната галерия на Историческия музей
  •  Документална и фотоизложба  „40 години Бяла черква – град“ –  Във фоайето на Исторически музей – Бяла черква
  •  Фотоизложба „ Паметните места от Април 1876“ – В експозиционните зали на Историческия музей

Историческият музей обявява Дни на отворените врати в експозицията на 10 и 11 май  2016 г. Посетителите ще получат книжки и  брошури за Бачо Киро, за Четата на поп Харитон и Бачо Киро през 1876 и за културно-историческото наследство на Бяла черква.

Концертната програма с гост-изпълнител Мая Нешкова ще започне в 18:00 ч. на площад „11 май“. В 19:15 ч. в църквата „Св. Димитър“ ще бъде отслужена велика вечерня  и панихида за загиналите въстаници, след което в 19:40 ч. започва спектакъл-възстановка на събитията от 1876 г. по сценарий и с участието на членове на регионалните клубове на НД „Традиция“ от Бяла черква, Трявна, Стара Загора и Нова Загора. Те ще поведат факелното шествие до местността „Черничака“ – изходен пункт на Белочерковските въстаници.

Празникът ще завърши с тържествен-митинг-заря с участието на НВУ „Васил Левски“ – гр. Велико Търново.

За контакти:  Анастасия Георгиева – директор на Исторически музей – Бяла черква

Тел. 0882 556 599 и 0886 259 338.