Начало Новини Кухня Чушки от кайма впечатлиха Иван Звездев в Павликени

Чушки от кайма впечатлиха Иван Звездев в Павликени

1824

Чушки, направени от кайма и пълни с картофено пюре, впечатлиха емблематичния готвач Иван Звездев в Павликени, където той бе шеф на журито в ежегодния Празник на яйцето, и той смята да покаже рецептата в своето предаване.

“Всеки път виждам невероятна фантазия тук, а не на принципа “едно баба си знае”… Впечатлиха ме чушките от кайма, но не пълнени с месо, а самите те са направени от кайма. Вътре са пълнени с картофено пюре и отгоре са затворени с варено яйце. Ще питам авторите за разрешение и ще ги направя в моето предаване”, заяви Иван Звездев. Чушките бяха дело на ПГАТ “Цанко Церковски” в Павликени.

Самият Иван Звездев вече за четвърта година бе шеф на журито на Празника на яйцето. Предишния ден той готви на площада и почерпи близо 500 души. Пиле по селски с киноа е интересна гозба, която самият той е показал на павликенчани. “Киноата е една от най-ценните храни, защото сваля холестерола. Затова исках да покажа на хората как един модерен и здравословен продукт може да бъде съчетан с едно селско ястие. Пилето се прави по градинарски – с пиперки, с моркови, но и с киноа”, обяснява той.

Боб със суджук на тиган също е много вкусно ядене. Бобът, който е едър, се сварява, а суджукът се запича за кратко и се поръсва с мерудии и червен пипер. В столицата той прави и таратор с коприва, но не успял да го покаже в Павликени, тъй като не открил свежа млада коприва.

Само аз готвя вкъщи за моите близки, признава Иван Звездев. Той издаде и кое е най-приготвяното ястие, обожавано от цялото му семейство – рататуй. “Някои го наричат гювеч, но това не е гювеч. С много зеленчуци и подправки. Всеки зеленчук се задушава поотделно задължително – патладжан, чушки, тиквички, лук, чесън, домати, както и седем подправки – естрагон или тарос, босилек, риган, магданоз, копър, розмарин”, разказва Звездев.

Гордее се, че единственият популярен  готвач, който залага основно на националната кухня. “Кухнята е част от културата на един народ и тя трябва да е издигната на същото ниво, каквото е на музиката, изкуството, архитектурата. Не бива да се смята, че храненето е просто ежедневие”, смята Иван Звездев.