Начало Новини Местни В Павликени празнуваха юбилей на ловно-рибарското дружество

В Павликени празнуваха юбилей на ловно-рибарското дружество

1335

Павликенските ловци отбелязаха 120 години от основаването на своето ловно-рибарско сдружение. Началото е на 26 октомври 1896 година, когато 22 ловци от тогавашната Павликенска околия се събират, за да си направят свое дружество „Сокол”. Те избират за председател Атанас хаджи Славчев, бивш кмет, дарител.

На организираното по повод годишнината тържество гости бяха инж. Иван Петков, председател на националната ловна организация, Димитър Йорданов, председател на сдружението във Велико Търново.

Празникът започна с разселването в ловните полета край Павликени на 120 яребици, по една за всяка година от съществуването на сдружението. После ловците почетоха паметта на Атанас хаджи Славчев, като поднесоха венци на неговия паметник в града. А на празничната трапеза се събраха представители на всички 25 ловно-рибарски дружини на сдружението, в което сега членуват 720 ловци и 200 риболовци не само от Павликенска, но и от Сухиндолска община.

След благослова на архиерейския наместник архимандрит Георги микрофона взе Димитър Туджаров – Шкумбата, който през цялата вечер се грижеше усмивките да не слизат от лицата на домакини и гости. Инж. Иван Петков пожела на павликенските ловци винаги да носят в сърцата си любовта към българската природа, да работят за увеличаването на дивеча в своя край. Той поднесе специален плакет с надпис „120 години сдружение „Ловно-рибарско дружество – Павликени” и награди с грамота и ловна енциклопедия на председателя на ловната организация Косьо Костадинов, Димитър Петков от ловната дружина в с. Вишовград, който през миналия ловен сезон отстрелял най-много хищници, и Диян Драгиев, първенец в отстрела на диви прасета.

С бурни аплодисменти павликенските ловци посрещнаха приятната изненада на най-големия рибар в ловно-рибарското сдружение Пенчо Христов. Той поднесе личен подарък на най-изявения кучкар, Иван Георгиев от дружината в Недан – кученце от породата „Руска пегая”, което след задължителното обучение ще стане верен помощник на своя стопанин в ловните излети.