Начало Новини Здраве Янка Мандичева споделя в книга опита си с безглутеновото хранене

Янка Мандичева споделя в книга опита си с безглутеновото хранене

2072
Янка Мандичева
Янка Мандичева

През 2015 г. Янка Мандичева е диагностицирана с болестта на Хашимото. Тогава показателите ѝ са с нормално завишение, но я стряскат думите на лекаря, че до края на живота си трябва да пие лекарства. “Тази мисъл ме ужаси, започнах да чета в интернет в различни групи за здравословно хранене. Така открих “Автоимунния протокол” – диета за хора, които страдат от автоимунно заболяване”, разказва Янка.

Тя е спазвала диетата 3 месеца, а след това е направила захранване за около 6 месеца. От тогава е спряла консумацията на глутен и захар и е използвала само здравословни подсладители. Още на първия месец след режима показателите ѝ влизат в норма, но това не я успокоява и тя продължава да се храни със здравословна домашно приготвена храна. Като любител на шоколада и сладките изкушения най-трудно е било да се откаже от тях, сега консумира само шоколад без захар или такъв, който тя сама си е направила.

Янка Мандичева, която е родом от Павликени, споделя с усмивка, че през последните 2 години е готвила повече, от колкото през целия си живот. “Когато започнах “Автоимунния протокол”, трябваше да се храня с плодове, зеленчуци и месо. В началото бе трудно, но с времето започнах да измислям разнообразни рецепти още щом видя продуктите”, признава Янка. За нея сътворяването на вкусотии се е превърнало в увлечение. Всяка нова рецепта е снимана и споделяна в групи в социалните мрежи.

Всички рецепти на Янка са създадени с цел да помага на хора с нейния здравословен проблем. В началото на м.г. тя създава и своя собствена група във фейсбук за хранене без глутен и захар, в която публикува своите указания за приготвяне на ястията. За по-малко от година в нея събира около 33 хиляди последователи, които харесват и споделят рецептите ѝ.

“Виждах, че интересът е голям, а хората нарастват лавинообразно. Разбрах, че тази ниша е празна и все повече последователи с тази диагноза се интересуват от здравословно хранене”, разказва дамата от Павликени. Така се ражда и идеята да създаде книгата “Без глутен и захар е по-вкусно”, в която споделя лесни и бързи непретенциозни рецепти, достъпни за всеки работещ човек. Книгата излиза през декември м.г., но скоро на книжния пазар ще се появи и нейният втори тираж. Авторката смята, че е рано да се говори за следваща книга, но ако има такава, може би ще е свързана с “Автоимунния протокол”.

Самата Янка е работеща жена със сериозна професия, която няма връзка с готвене и хранене, но за сметка на това пътува много. Навсякъде носи със себе си кутии с домашно приготвена храна и от години не пазарува готови продукти от магазина. Тя споделя, че една от най-големите ползи от здравословното хранене без глутен и захар е, че е успяла да приучи и дъщеря си към такова хранене. С помощта на здравословните домашни ястия Янка успява да свали натрупаните от болестта 16 излишни кг. “Дъщеря ми обикна безглутеновото хранене, а това е една превантивна мярка за здравето ѝ, дори и в млада възраст”, обяснява Янка. После допълни, че глутенът “се чисти” от тялото от 6 до 8 месеца и започналите безглутеново хранене трябва да са упорити.
Сред нейните любими лесни рецепти за бърза вечеря са баница на котлон и омлет с блат от киноа, която само трябва да се накисне предварително.

Янка Мандичева сподели рецептата за баницата, която е любима на съпруга ѝ, който пък не е привърженик на здравословното хранене.

Баница на котлон

Необходими продукти:

1 яйце, 1 ч. ч. кокосово, бадемово мляко или друго ядково мляко, 1 ч. ч. безглутеново брашно (може да е микс, оризово), щипка сол, щипка сода, сирене.

Приготвяне:

Разбърква се сместа с тел за яйца, не е необходимо да се ползва миксер. На незалепващ тиган се слага краве масло, изсипва се сместа, пече се от едната страна за 10-12 минути. След това през капак се обръща и се пече и от другата страна.