Начало Новини Криминална хроника Великотърновският Окръжен съд гледа отново делото “Червеите”

Великотърновският Окръжен съд гледа отново делото “Червеите”

782

Проведе се поредното заседание по делото “Червеите” в Окръжния съд във Велико Търново. То се гледа отново от магистратите, след като Апелативният съд в старата столица отмени изцяло присъда на първата инстанция, постановена през 2017 г.

В края на месец юни м. г. 33-годишните близнаци Станчо и Илия Станчеви от Павликени, по-известни като „Червеите“, бяха осъдени на общо 11 г. затвор. Те бяха обвинени в грабеж, придружен с опит за убийство.

Събитията се разиграли около 23:00 ч. на 18 януари 2016 г. във Велико Търново, когато двамата откраднали 250 лв. от офис в близост до театъра, стопанисван от Айдън Юсеинов. Собственикът заедно с Карамфил Бижев и Альоша Атев заварили близнаците в офиса. За да запазят откраднатото, Червеите ударили с метална щанга по главата Карамфил и стреляли с пистолет срещу тримата мъже.

Илия беше осъден от Окръжния съд на 7 г. заради опита за убийство. Той получи и 3 г. затвор за това, че в него е открито оръжие, за което няма разрешително. Магистратите решиха той да излежи по-голямата присъда. Осъден беше и да заплати на Карамфил Бижев сумата от 10,000 лв. като обезщетение за неимуществени вреди и сумата от 250 лв. имуществени вреди, които гражданският ищец е претърпял в резултат на престъплението, ведно със законната лихва.