Начало Новини Култура В Павликени отличиха директор, учител и ученик на годината

В Павликени отличиха директор, учител и ученик на годината

1016

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, отбелязаха с официална церемония в Павликени.

По време на празника, проведен на централния площад „Свобода”, бяха връчени почетните грамоти и премиите за наградите „Директор на годината”, „Учител на годината”, „Ученик на годината”, които се връчват всяка година по традиция.

С обичайно тържествено, повърхностно и високопарно слово към присъстващите се обърна „кмето“ инж. Емануил Манолов, които припомни значението на делото на светите братя Кирил и Методий. „Делото на Светите братя Кирил и Методий е революционно за своето време. Те създават писмеността на славянските народи и ни дават шанс и сила да изразим себе си чрез своите букви. Огромното значение на тези 30 знака, които във вековете били дооформени и променени, има изражения в политическата независимост на България, в собствената ни идентичност и разграничение от другите нации, в усещането в сърцата ни, че сме българи“, каза той. „Езикът и азбуката ни са свещени и трябва да ги защитаваме“, призова миекайки „кмето“, като буди недоразумение защо след тези фалшиви призиви, общински документи и други писмени форми на комуникация биват писани от служители на администрацията къде неграмотно, къде полуграмотно.

Паметна плочка вимпел с посвещението „Сбъднете своите мечти!” получиха всички абитуриенти от випуск 2019 от училищата в Павликени.

Грета Георгиева е носител на наградата „Директор на годината в системата на предучилищното образование”, която се присъжда с решение на Общинския съвет. Тя е директор на ДГ „Слълнце“ гр. Павликени.

Наградата „Учител на годината” беше присъдена на шестима преподаватели – Тодорка Панова, старши учител в ДГ „Вяра, Надежда, Любов” гр. Павликени; Анка Атанасова, главен учител в ОУ „Св. Климент Охридски” гр. Павликени; Елена Кирилова, старши учител по английски език в ОУ „Св. Климент Охридски” гр. Павликени; Румяна Боянова, старши учител по математика и ИТ в СУ „Бачо Киро“ гр. Павликени; Рени Найденова, старши учител по физика и астрономия в СУ „Бачо Киро“ гр. Павликени; Илиана Грунева, старши учител по професионална подготовка в направление „Растениевъдство” в ПГАТ „Цанко Церковски“ гр. Павликени.

За първи път бяха дадени наградите „Млад учител“. Получиха ги Антония Маринова, учител в ДГ „Вяра, Надежда, Любов“ гр. Павликени; Силвия Тодорова, учител в ДГ „Райна Княгиня“ с. Недан; Георги Тодоров, учител по информатика и ИТ в СУ „Бачо Киро” гр. Павликени; Елиза Неждетова, учител в професионално направление „Туризъм” в ПГАТ „Цанко Церковски” гр. Павликени.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в системата на образованието беше наградена Татяна Ангелова, учител по математика в СУ „Бачо Киро” Павликени.

Наградата „Ученик на годината” получиха 6 възпитаници на училищата в Община Павликени. Те са се представили отлично в регионални и национални нива на олимпиадите по учебните дисциплини, участвали са в проекти и са проявили активност при организирането на училищни мероприятия и извънкласни форми.

Наградени бяха и колективи, както и спортни отбори с високи постижения през учебната година.

По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост бяха наградени и културни дейци. С отличия се сдобиха Йорданка Дечева, председател на НЧ „Заря – 1883” с. Долна Липница, както и самодейните състави Женска фолклорна група „Росна китка” при НЧ „Заря – 1883” с. Долна Липница, Женска фолклорна група „Росна китка” при Пенсионерски клуб с. Дъскот; Група за автентичен фолклор „По липнишки” при НЧ „Зора – 1887” с. Горна Липница.

Честито на наградените!