Начало Новини Двойка неми лебеди се засели край Павликени

Двойка неми лебеди се засели край Павликени

799

От няколко седмици двойка бели лебеди живеят във водите на река Росица край Павликени. Дивите птици са намерили убежище именно там и радват всички минувачи по пътя за Велико Търново.
Лебедите край Павликени са бели и са защитени от закона. Около тях са се заселили и чапли, които допълват екзотиката в предпролетните дни. По всяка вероятност скоро в района ще пристигнат и първите щъркели.

Иначе двойката лебеди в река Росица е от така наречените неми лебеди. При двата пола оперението е снежнобяло. Клюнът е червен, при мъжкия с голям израстък. Младите птици са светлосиви с кафеникав оттенък, бяла окраска придобиват на третата година. Клюнът е кафеникав. Шията на немия лебед е по-дебела отколкото на другите лебеди и характерна особеност е, че я държи във формата на буквата „S“, често докато плува повдига леко крилете си. Единствените звуци, които може да издава, са шипене и леко съскане. Много спокойна и смела птица, притежаваща впечатляваща сила. С удар на крилете или клюна може да убие лисица, куче или да счупи човешка ръка. Ощипванията му с човка също са много болезнени.

Лебедите се връщат по местата за гнездене към март или по-рано, още със стопяването на снега. Така че едва ли ще се радваме още дълго на тяхното присъствие край Павликени, затова мераклиите да ги снимат ще трябва да побързат.

Птиците гнездят поединично. През другите сезони се срещат на ята. Обитават крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, като понякога можем да ги срещнем и в соленоводни басейни, включително морета, океани.

Всъщност край Павликени се срещат доста животински видове. Често могат да бъдат видени фазани, сърни, зайци и други бозайници.