Начало Новини Инфраструктура „Кмето“ на Павликени иска рестартиране на 35-годишен проект за околовръстен път

„Кмето“ на Павликени иска рестартиране на 35-годишен проект за околовръстен път

917

Стотици хиляди тонове скална маса ще бъдат извозвани през центъра на Павликени за строителството на автомагистрала „Хемус“, съобщи „кмето“ на града инж. Емануил Манолов. Единственото спасение е доизграждането на околовръстния път, който е започнат още в началото на 80-те години. За направата му обаче са необходими около 3 милиона лв. които трябва да бъдат осигурени от Пътната агенция.

Около 4 километра е околовръстното шосе, което трябва да бъде изградено. Обходният път е стартиран през 1984-та, като в голямата си част е проектиран. Повечето земи дори са отчуждени, а половината от трасето е с положена основа. Има изграден и стоманобетонов надлез. Проблемът е, че са загубени старите проекти и от Община Павликени се надяват те да бъдат открити. 

„Нашето желание е да се започне наново проектиране и отчуждаване на останалите парцели, които са 1100 метра. Магистрала „Хемус“ минава северно от Павликени. Единствените кариери за доставка на фракция са от Русаля и Вишовград. Ако този път не е изграден преди началото на строителството на тази отсечка от магистралата Павликени ще бъде буквално потрошено от тези камиони, които трябва да извозят за основата на магистралата милиони тонове трошена фракция“, сподели инж. Манолов. 

„Кмето“ вече е провел среща със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, предстои му и нова среща. Всъщност магистрала „Хемус“ ще преминава само на два километра от Павликени, а околовръстното шосе ще се явява естествено продължение на републиканския път III-303. 

„Говорихме да се издирят старите проекти и АПИ да възложи препроектиране. АПИ ще бъде бенефициент, ако има финансиране. Ние настояваме да се започне. Ние като местна власт се ангажираме да проведем разговори с настоящите собственици на земи за отчуждаване. Надявам се, че ще откликнат“, сподели инж. Манолов. По думите му тепърва предстои важна среща с Николай Нанков и е възможно до края на годината да се случи реалното проектиране. 

Манолов припомни още, че в радиус от 50-60 километра няма други кариери и обясни, че и в момента централните части на града се натоварват. Павликени е връзката със Свищов и драгажния флот. Включително през града минават и претоварени камиони със селскостопанска продукция.