Начало Новини Изкуство Музеен кът в памет на Никола Гюзелев бе открит в Павликени

Музеен кът в памет на Никола Гюзелев бе открит в Павликени

689

Музеен кът в памет на Никола Гюзелев беше открит в Исторически музей в Павликени, съобщиха от пресцентъра на общината.

Последната палитра, която маестрото е използвал в живота си, както и цигулката, на която са свирили и той, и неговият баща, са двата основни акцента в експозицията. Те са дарени на музея през лятото, при откриването на неговата авторска изложба с портрети.

Във витрината са показани още три основни табла, разказващи живота на твореца, архивни документи, книги, много снимки от гостуване на Гюзелев в родния му град Павликени, факсимилета от интервюта и публикации за певеца.

Идеята за музейния кът е възникнала преди години, но едва през 2019 г. в музея постъпват ценни реликви, свързани с живота и творчеството на Никола Гюзелев.

Великият оперен бас е роден в Павликени, първите му певчески изяви са на сцената на павликенското читалище, той е обявен за почетен гражданин на града, е припомнила Нели Цонева, директор на музея.

„Кмето“ на община Павликени е открил официално музейния кът като в словото си е припомнил, че това е поредната инициатива, посветена на именития оперен бас. През 2016 г. на името на Никола Гюзелев е именуван летният театър в града, а общината е съорганизатор и подпомага финансово присъждането на ежегодните Международни награди в памет на Маестро Никола Гюзелев.

От името на Фондация „Никола Гюзелев“ Анна Мария Гюзелева е благодарила на общината за всички инициативи, които се реализират в памет на певеца.