Начало Новини История Народно Читалище „Надежда – 1872“ село Лесичери

Народно Читалище „Надежда – 1872“ село Лесичери

2929

145-тия си рожден ден Народно читалище „Надежда – 1872“ в село Лесичери отбеляза през 2017 г.

И тук през последните години културният живот е позамрял, но на такива тържества, по случай кръгли годишнини, в читалищния салон се събира цялото село.

Хората в село Лесичери по природа са задружни, дисциплинирани и много съпричастни, както един към друг, така и към всички обществено полезни дейности. Основатели на читалището са 25 местни будни люде. Най-първото име на това читалище е „Селска радост“ и то му е дадено от самия Матей Преображенски. Първи председател тук е Георги Банчев, почитан и уважаван от лесичерчани общественик и родолюбец.

Славната история на читалището разказва за множество и разнообразни творчески колективи и за прочутия в цялата околия четиригласен народен хор, наброяващ 60 участника.

Днес нещата са доста по-различни. Певци и танцьори на читалищната сцена няма. Сегашният секретар-библиотекар Николинка Йовчева полага усилия да запази единствената фолклорна формация „Детелини“, ръководена от талантливата Софка Тоткова.

Преди няколко години читалището заслужи похвала, като защити проекти и спечели финансиране за ремонт на библиотеката и закупуване на нови книги на стойност 8,000лв. През 2017 г. основно с общинско финансиране и допълнителни 1,200 лв. от дарения на граждани, читалището се сдоби с нов театрален салон. Заслугата за това е на инициативния и отговорен кмет на селото Димитър Митрев, когото хората от Лесичери заслужено уважават и избират вече повече от седем мандата безапелационно.

За сега читалищната библиотека като че ли е най-добре функциониращата културно-просветна структура тук. Заради наличието на естествен водоем в Лесичери от няколко години се организира честването на Йордановден и се изпълнява обичая по изваждането на Богоявленския кръст от водите на реката. Това също се осъществява с усилията на кметството, читалищното настоятелство и с участието на общинската кметска управа.

Традиционен за селото е фестивалът „С песен край Росица“, който е възникнал по идея на предишната библиотекарка Даринка Филипова и вече е част от културния календар на Община Павликени. Всяка година фестивалът събира десетки самодейни колективи от различни населени места. Като символ на свободното мислене и свободата на словото началото на фестивала се дава с пускането в полет на десетки бели гълъби.