Начало Новини Инфраструктура Община Павликени закупи комбиниран багер-товарач за превенция на природни бедствия

Община Павликени закупи комбиниран багер-товарач за превенция на природни бедствия

696

Комбиниран багер-товарач, който ще се използва за превенция на природни бедствия, беше доставен в Павликени.

Машината, снабдена със специализирано оборудване за почистване и поддръжка на речни корита, е марка Hidromek, модел HMK102S. Тя е закупена в рамките на съвместния проект на Окръг Кълъраш, Румъния, Община Павликени и Инспекторат по жандармерия на окръг Кълъраш „Бригада генерал Барбу Парайану“.

Двете институции съвместно извършват дейности за управление на риска от природни бедствия по проект „Ефективно управление при извънредни ситуации в трансграничния регион Кълъраш – Велико Търново“ по програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014-2020. Стойността на целия проект е 949,800 евро, от които 473,000 евро са определени за дейности в община Павликени.

Конкретната цел на проекта е да се подобри съвместното управление на риска в трансграничния регион, за да се увеличи защитата на околната среда и населението срещу природни и причинени от човека опасности, както и да се увеличи безопасността чрез прилагане на съвместно партньорство в областта на механизмите за ранно предупреждение и реагиране в извънредни ситуации и предотвратяване на признати природни опасности чрез оборудване за управление на опасностите и устойчивост на бедствия.

Новата машина ще способства за постигането на тази цел. Тя е оборудвана допълнително с багерна кофа с ширина 300 mm, шкарпираща багерна кофа с ширина 1,200 mm, хидравличен чук, хидромотор със свредел, гребло за сняг, мулчер за храсти, клони и трева TT100 с ширина 1,000 mm, грайферна кофа за почистване на реки, палетни вилици, трапецовидна кофа за багерната стрела и четка с оросителна система за почистване на улици и алеи.

В рамките на съвместния проект се предвиждат действия за почистване речните корита на реките Михалска и Ломя и превенция на бедствия.

Река Ломя е наводнявала периодично обширни градски и селски райони. През недалечната 2005 г. вследствие на поройните дъждове реката преля и в с. Бутово водната стихия събори 7 къщи и над 30 стопански постройки. Залети бяха 4 моста, над 70% от жилищата и 80 декара дворове. Хората в селото и до днес с мъка си спомнят за страшното бедствие.

Само преди година река Михалска също излезе от коритото си и заплашваше да залее с. Михалци. За щастие бедствието премина с малки материални щети.