Начало Новини Здраве Омбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в дом за хора...

Омбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в дом за хора с деменция

563
полиция

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор за 24 смъртни случая през 2019 г. в дом за хора с деменция. Внезапна проверка на експерти е констатирала изключително лоши условия на живот в социалната институция в с. Горско Косово.

Ковачева е сезирала главния прокурор с искане да бъде извършена проверка в дома с цел предотвратяване на унизително отношение към настанените лица и гарантиране на нормални условия за живот.

В писмото си омбудсманът е посочила, че в дома са настанени 57 души, при капацитет 60 души. Голяма част от тях са на легло, повечето от тях са в кахексия и обездвижени.

„Независимо, че през 2013 г. екип на Националния превантивен механизъм е проверявал този дом и е отправил препоръки към Министерство на труда и социалната политика и към кмета на Община Сухиндол за подобряване на предоставяната грижа, в настоящата проверка констатациите са сходни“, пише още в сигнала на омбудсмана.

Според Диана Ковачева най-притеснителен е фактът, че от началото на 2019 г. до момента на проверката има 24 смъртни случая в дома.

Установен е и случай на скоро настанено лице с декубитални рани, които не са обработени в продължение на четири дни поради отсъствие на медицинската сестра. Проверката е установила още, че в него има два санитарни възела и един душ за всички лица.

Ръководството на дома категорично отхвърля констатациите.

„Тук имаме медицинска сестра, която е на 24 часа. Имаме дневна и нощна смяна. Постоянно има медицински персонал. Тези смъртни случаи се дължат основно на лошото здравословно състояние, в което хората са довеждани тук“, каза директорът на дома Вера Дукова.

Чакащите за настаняване в дома са около 60 души. Те се настаняват със заповед на дирекция „Социално подпомагане” в град Павликени. Издръжката на един човек е около 130 лева на месец.