Начало Новини Земеделие Стефан Мянков отгледа близо еднокилограмов домат в двора си в Павликени

Стефан Мянков отгледа близо еднокилограмов домат в двора си в Павликени

1624
Стефан Мянков

Докато много производители се оплакват колко е лоша годината за доматите и другите насаждения, Стефан Мянков отгледа в двора си в Павликени домат, тежащ цели 929 грама. Освен с домата рекордьор, Стефан може да се похвали с отлична реколта като количество и като вкус.

„Този домат е от неизвестен за нас сорт, ние си го наричаме „Розовото Ани”, защото семената ни даде приятелка от Долна Оряховица, която се казва Ани. От старите български сортове е, розов и много вкусен“, разказва Румяна Кандева за медиите, която популяризира домата рекордьор във Фейсбук.

Стефан има фирма за ремонт на бяла техника и е изшестен в областта като майстор на перални. Свободното си време обаче използва в малката си доматена плантация, която е покрита отгоре с найлон, но иначе е отворена отстрани. Това се оказва добра стратегия за защита и доматите на Стефан са в прекрасна кондиция, докато хората масово се оплакват от мана и какви ли не болести. Производството му е напълно органично. Не използва изкуствени торове, а само разреден птичи тор. По-рано го вземал от местния холандски птицекомбинат „Хайпро”, но сега те го изнасят в чужбина, а Стефан се снабдява малко по-трудно с помощта на приятели.

Стефан отглежда сортовете „Рила” и „Опал”, които са здрави домати, подходящи за трайно съхранение и консерви. Голяма радост обаче са розовите и по-старите сортове – сочни, нетрайни, но много вкусни, разказва Румяна.

Въпреки добрата реколта, Стефан е избрал да не се занимава с търговия. Има три деца със семейства, които са го зарадвали с внуци. Стопанинът гледа доматите най-вече за тях и раздава щедро на всички приятели.