Начало Новини Съдът потвърди избора на общински съветници в Павликени

Съдът потвърди избора на общински съветници в Павликени

803

Административен съд – Велико Търново отхвърли като неоснователна жалбата на Местна коалиция ПП ВМРО, БНД (ПП НФСБ, ПП ВМРО БНД, ПП ЗНС) против Решение №141-МИ/28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Павликени за определяне на изборните резултати от проведените избори за общински съветници на Община Павликени на 27.10.2019 г.

С Решение №472/21.11.2019 г. по административно дело №671/2019 г. оспореният административен акт е потвърден по съображения, че нарушенията, допуснати от петте секционни избирателни комисии при отчитането на действителни и недействителни гласове, не оказват влияние на изборния резултат. Този правен извод е мотивиран от заключението на съдебно-статистическата експертиза, според което действителните гласове възлизат на 7,768, което е с 13 гласа по-малко от отразените в протокола на избирателната комисия. Определената от съда избирателна квота е 370 гласа, която фактически не съвпада с избирателната квота от 371 гласа, определена от Общинската избирателна комисия, но разпределението на мандатите не търпи промяна.

Доколкото съдът не е валидно сезиран с жалбата за опорочаване на вота чрез неправилно разпределение на заявените предпочитания, съдебният състав не е преразглеждал преференциите.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд на Република България.