Начало Новини Здраве Училищни медицински сестри започнаха работа в болницата в Павликени

Училищни медицински сестри започнаха работа в болницата в Павликени

644

Медицински сестри от училищата в Павликени започнаха работа в местната болница.

Това става след препоръката на здравния министър до кметовете по места да пренасочат медицинския персонал от училищата и детските градини към лечебните заведения.

Здравните специалисти ще работят в общинската болница 45 дни, докато всички учебни заведения са затворени.

Шестте медицински сестри са разпределени в различните отделения на болницата в Павликени. Казват, че без колебание се отзовали на призива да помогнат и да работят на първа линия.

Маргарита Николаева, медицинска сестра: Никога не съм се колебала, това е моята работа, това съм учила, няма от какво да се страхувам, това е моя професия, мое призвание.

Евгения Каролова, медицинска сестра: В нашата професия, мястото на страха е до входната врата, от входната врата емоциите са други.

В Павликени досега няма регистриран случай на COVID-19, но в общинската болница вече е създадена организация, ако се наложи лечението на заразен пациент. И тук обаче проблемът с недостига на специалисти е много сериозен, затова помощта на сестрите е изключително необходима.

Д-р Ренета Кръстева, управител МБАЛ – Павликени: Работата е толкова напрегната и те винаги ще ни бъдат в помощ, това са квалифицирани медицински сестри.

Почти всички от тях са работили в даден период от професионалната си биография в МБАЛ – Павликени и после са дошли в училищното здравеопазване.

В болницата имат спешна нужда от инфекционист, тъй като до сега там не е работил такъв специалист. От ръководството на лечебното заведение казаха още, че търсят анестезиолог и терапевт, защото лекарите на тези позиции в момента не са работа.