Начало Новини Криминална хроника Хванаха мъж от Павликени, заплашил с бой майка си, за да ипотекира...

Хванаха мъж от Павликени, заплашил с бой майка си, за да ипотекира дома им

508
белезници

Районна прокуратурата – Павликени задържа за срок от 72 часа и привлече Х. Б. като обвиняем, за това че през периода 01.03.2020 г. – 02.03.2020 г., действайки в условията на продължавано престъпление, не изпълнил заповед за защита от домашното насилие, издадена по гражданско дело на Районен съд Павликени, с която се задължава да се въздържа от тормоз спрямо майка си /престъпление по чл.296, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК/, съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

Синът е обвиняем и за това, че с цел да принуди жената да ипотекира имот за обезпечаване на бъдещ договор за заем, по който Х. Б. е заемател, я заплашил с насилие, като деянието е придружено с унищожаване на имущество /престъпление по чл. 213а, ал.2, т.3, предл.2-ро, вр. чл.213а, ал.1, вр. чл.26, ал.1 НК/.

Прокуратурата счита, че са налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия – доказателствата, събрани по делото сочат наличието на обосновано предположение, че Х. Б. е извършил престъпленията, за които се предвиждат наказания „лишаване от свобода“ и съществува реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Престъпленията са извършени след като, с решение по АНД на РС-Павликени, влязло в сила на 8.01.2020 г., Х. Б. е бил освободен по реда на чл.78а НК от наказателна отговорност за извършване на същото престъпление, като и тогава домашното насилие е било упражнено по отношение на майка му. Прокуратурата ще внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на лицето.