Начало Новини Бизнес Хората в с. Димча вярват, че Ваня Антонова няма да допусне изграждането...

Хората в с. Димча вярват, че Ваня Антонова няма да допусне изграждането на кариера

1520
Ваня Антонова в с. Димча
Ваня Антонова в с. Димча

Проблемът с кариерата край с. Димча е сред най-острите, които вълнуват хората. Те поставиха въпроса на среща с кандидата на ПП ГЕРБ за кмет на община Павликени Ваня Антонова. Тя и кандидати за общински съветници от листата на ПП ГЕРБ, ПД „Социалдемократи” и СДС обсъдиха с местните жители и други наболели теми като транспорта до населеното място, уличното осветление и др.

Бъдещето на кариерата край селото вълнува особено много младите хора от Димча. Ако камионите тръгнат през селото, ще стане страшно, споделиха те пред Ваня Антонова. Като председател на Общинския съвет тя изясни ролята на местния парламент и какви предложения, свързани с кариерите, задължително се разглеждат от него. Тя подчерта ролята на общинските съветници, които трябва да са защитници на волята на хората.

„Проблемът наистина е голям ,защото нашите общински пътища не са подготвени за големи и тежки камиони, това касае и Павликени, не само Димча“, каза Антонова.

Евентуалната запрашеност на въздуха е друг проблем, който плаши жителите на селото. Антонова подчерта, че трябва местните кметове или наместници да са достатъчно активни, запознати и смели, за да се срещнат със страховете на съселяните си и да ги информират.

Пламен Петров, кандидат за кмет на Горна Липница от ПП ГЕРБ, разказа как хората там са се справили с идеята да се изгради в края на селото инсталация за преработка на биомаса и животински остатъци за производство на електрическа енергия. Преминаването на тежки камиони също е притеснявало жителите му.

Проблемът с транспорта в общината също беше обсъден на срещата. Ваня Антонова изясни как се е стигнало до там селата да са напълно откъснати от общинския център и хората в тях да нямат достъп до работни места, лекарска помощ и лекарства. Тя очерта как може да се реши този проблема и подчерта, че той стои пред целия бизнес от Павликени. Антонова сподели и опита си като изпълнителен директор на водещо предприятие и как не е е допуснала хората от селата да спрат работа.

Ваня Антонова призова гражданите да бъдат по-активни и да търсят своите права, защото от срещите си по селата констатира ,че информацията не стига до всички. Възрастните не ползват компютри, ролята на всеки кмет от малките населени места е да бъде сред тях и да ги информира за решенията на Общинския съвет и за текущи програми със социална насоченост, посочи тя.
Антонова призова да се избират активни, смели и компетентни хора за общински съветници, защото тогава ОбС може да бъде истински коректив на местната власт.

Във връзка с въпроса за кметските наместници, които ще бъдат назначени в 8 села, становището на всички кандидат съветници на ПП ГЕРБ бе изказано от Мирослав Маринов – назначенията не трябва да са самоцелни. Те трябва да са следствие от желанието на хората. На общоселски събрания могат да се предложат най-желаните кандидати, за които да гласуват местните хора.Пример за това е село Вишовград, чиито жители направиха многобройна подписка в желанието си да бъде подкрепен и назначен избраният преди това кмет, чиято работа хората харесват .

Срещата завърши вълнуващо, с авторско стихотворение на Иваничка Колева, написано наскоро и посветено на Ваня Антонова.