Начало Новини Криминална хроника Абсурд: намалиха присъдата на циганина, убил 2 деца

Абсурд: намалиха присъдата на циганина, убил 2 деца

1355

Апелативният съд във Велико Търново намали присъдата на 28-годишния Филип Михайлов, който блъсна и уби две 16-годишни деца край село Лесидрен, от 8 на 5 години.

Катастрофата стана на 11 август 2015 г. Михайлов е обвинен за това, че при управление на лек автомобил „Ауди 80” е нарушил правилата за движение по пътищата, като е превишил разрешената скорост.

Мъжът е шофирал със 122.44 км/час и по непредпазливост е причинил смъртта на 16-годишната Велислава Цанкова и връстникът ѝ Марино Цветанов, както и средна телесна повреда на 15-годишната Петя Божкова.

На 1 юли т.г. Окръжният съд в Ловеч осъди Филип Михайлов на 8 години затвор при строг режим, като постанови също, че той няма право да управлява моторно превозно средство за период от 10 години. Присъдата бе обжалвана от подсъдимия и частните обвинители.

След като разгледа жалбите, Апелативният съд във Велико Търново намали наказанието на 28-годишния шофьор от 8 на 5 години, съобщиха от пресцентъра на съда. Намален е и срокът, в който Михайлов няма право да шофира – от 10 на 7 години.

В своето решение, въззивният съд е посочил, че възраженията на защитата на подсъдимия са частично основателни. Според състава на Апелативния съд, като е квалифицирал деянието, първоинстанционният съд е пренебрегнал показанията на трима от свидетелите, които описват поведението на подсъдимия след настъпилото пътно-транспортно произшествие.

Доводът на Ловешкия окръжен съд, че действията на подсъдимия не са допринесли по никакъв начин за спасяване живота на пострадалата Велислава, противоречи на трайно установената съдебна практика, пише в мотивите на апелативните магистрати.

Филип Михайлов е изнесъл от трънака пострадалата на ръце и я поставил в близост до пътното платно, за да могат екипите на спешна помощ да действат по-бързо. Правил опит да се свърже с тел. 112 и след като не успял, призовал децата да сторят това, както и да носят вода.

От показанията на двама от свидетелите се установявало, че те, с участието на подсъдимия, са направили опит да отместят автомобила и извадят пострадалия Марино, но след като видели колко е тежко състоянието му, решили, че е по-добре да не го пипат.

Фактите, които свидетелите съобщават, водят до извода, че независимо от силната уплаха, след деянието подсъдимият е проявил активно поведение и е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите, заключават магистратите.

Въззивният съд е отчел и искреното съжаление за нелепата смърт на децата, която подсъдимият преживява. Апелативните магистрати са отхвърлили всички останали възражения на защитата и частните обвинители като неоснователни, като изводите му са подробно мотивирани в решението по отношение на всяко едно от тях.

Решението на Великотърновския апелативен съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.