Начало Новини Бизнес “Адмирал” командва умело 9 служители на пречиствателната станция в Павликени

“Адмирал” командва умело 9 служители на пречиствателната станция в Павликени

1580
"Адмирал" инж. Тодор Папазов

“Адмиралът” инж. Тодор Папазов командва умело флота от девет служители на Градската пречиствателна станция за отпадни води (ГПОВ) в Павликени. Флотилията плава умело към първото място в конкурса за пречиствателни станции в страната, в който се състезават 34 екообекта. Конкурсът е обявен от Българската асоциация по водите и резултатите ще станат ясни през септември. Досега от Павликени са покрили всички тестове, зададени по регламента на конкурса. Освен това “адмирал” Папазов е превърнал екостанцията в истински шедьовър на изкуството, където са изложени уникати от три континента. Всички стаи на администрацията вече са картинни галерии, има и уникални предмети, на които може да завиди всеки колекционер на антикварни предмети. Събирането на редките експонати е хоби на инж. Папазов. Той има толкова много в апартамента си, че вече няма къде да ги подрежда. Заел е дори сервизните помещения и терасата, затова част от ценните картини, гоблени и старини е пренесъл на пречиствателната станция, на която е началник от самото ѝ създаване.

Хрумна ми, че мога по оригинален начин да представя за конкурса павликенската екостанция и съм убеден, че тя е единствена в страната не само с отличната си работа и ефективност, но и с модерния дизайн в администрацията и в двора на голямото съоръжение, казва инж. Папазов, който е запален турист, планинар и родолюбец, а също и почетен председател на общественото движение “Русофили” в Павликени. Затова сам си приспособил адмиралската униформа. И нали му е страст да колекционира най-различни предмети, купил оригинална адмиралска куртка с пагони и звезди, а също шапка с кокарда. Рапирата пък е френска, а белият панталон си е дело на инж. Папазов. Приспособил го от бял анцуг и зашил адмиралските ленти отстрани. Щях да сложа еполетите и медалите, но много тежат, обясни “адмиралът”.

“Напред и нагоре” е девизът на началника на ГПОВ и освен че е перфекционист в работата си, поднася на колегите си и духовна храна. Трябва не само работа, но и релакс през деня, а какво по-хубаво от прекрасни картини и антики, както и много цветя и дървета в двора, които отморяват ежедневието. Защото служителите са по цял ден в екостанцията, трябва всичко да им носи наслада, твърди инженерът, който е химик по образование.

Сега “адмиралът” кани проф. Богдана Куманова, председател на журито на конкурса, да посети ГПОВ в Павликени и да се наслади на “градската хубавица”, както гальовно нарича станцията инж. Папазов. Аз, като началник, ще посрещна гостите облечен като български адмирал и ще отдам подобаващата чест на гостите, науката и химията, в която съм “омесен” от десетки години.

Сега началникът се шегува, че май апартаментът му и екостанцията са станали тесни за неговите разнообразни колекции и вече гледа към гаража си. Няма любими предмети, всички са като негови деца. И припомня, че колекционерската му страст се появила преди 4-5 години, без да го планира. Ходи по колекционерските сбирки “на приливи и отливи”, както обича да казва чудакът.

Ако човек не знае, че това е станция за пречистване на каналните води на Павликени, ще помисли, че влиза в уникална галерия с картини и антики. А гостите ще посрещне “адмирал” Папазов.

 

Вася Терзиева
в. „Янтра Днес“