Начало Новини Инфраструктура Античният керамичен център край Павликени привлича все повече туристи

Античният керамичен център край Павликени привлича все повече туристи

2206

Античният кepaмичeн цeнтъp кpaй Пaвликeни привлича повече туристи, колко точно не е ясно, след края на мащабен проект, като инвестицията възлиза на над 700,000 евро. Началото на проекта е поставено преди 2 години, когато общината в партньорство с Исторически музей–Павликени, започва работа по проект „Античен керамичен център – Павликени, популяризация и модернизация“, финaнcиpaн oт Финaнcoвия мeхaнизъм нa Евpoпeйcкoтo икoнoмичecкo пpocтpaнcтвo 2009-2014, Пpoгpaмa БГ 08 „Кyлтypнo нacлeдcтвo и cъвpeмeнни изкycтвa”. Средствата са по т. нар. Норвежка програма, а програмен оператор от българска страна е Министерство на културата.

„След приключването на дейностите по консервация, реставрация и социализация, осъществени от консорциум „Антика“ ДЗЗД, до Античния керамичен център води нов асфалтов път с обособени паркоместа. До консервираните и реставрирани антични сгради и пещи посетителите се придвижват по обновени алеи. Съвременните сгради са също ремонтирани и предлагат добри условия за осъществяването на археологически експедиции. В специално обособената част за възстановки, чрез автентични древни техники, са изградени нови пещи за изпичане на битова, строителна и художествена керамика. Оборудването в направената по римски образец грънчарска работилница е подновено, за да може съвременни грънчари да произвеждат керамика и да показват техниките от древността. Посетителският център, както и всички останали постройки са с ремонтирани конструкции и дограма. Поставени са видеокамери, повишаващи качествено сигурността на обекта“, обясни кметът на Павликени инж. Емануил Манолов. Има и билбордове, триизмерни холограми и др.

Всички осъществени по проекта дейности спомагат за ревитализирането на древните грънчарски умения и за развитие на музея на открито. В проекта са ангажирани и млади хора от района, както и представители на малцинствата. С поредица от обучения по история, археология и грънчарство, деца от село Върбовка придобиват умения за опазване на културното наследство. Благодарение на тях по протежение на пътя, водещ към Античния керамичен център са засадени дръвчета. Във връзка с проекта са създадени интернет сайт на обекта, както и Фейсбук страница. С мерките по информация и публичност Античният керамичен център става по-известен не само сред местното население, но и в региона и страната.

Екипът, който работи в центъра е от Историческия музей в Павликени, като и всяка година се извършват разкопки от студенти от Историческия факултет на ВТУ. Музейната такса е от повече от достъпна, тъй като билета за древната атракция струва 2 лева.