Начало Новини Инфраструктура Апел към гражданите да внимават при паленето на огън на открито

Апел към гражданите да внимават при паленето на огън на открито

712
пожарна

На четири сигнала за пожари в сухи треви и едно обаждане за горящи отпадъци са реагирали огнеборците от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ през изминалото денонощие.

От там уточняват, че са горели стърнища в районите на с. Лесичери (община Павликени), по пътя между Златарица и Елена, в района на павликенските села Върбовка и Стамболово. За щастие при нито един от пожарите няма сериозни материални поражения и пострадали граждани.

Въпреки това от Регионалната дирекция припомнят, че всички, които палят огън на открито, трябва да са изключително внимателни.

Ето и част от съветите, които органите на реда отправят.

  • не трябва да се пали огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня;
  • не трябва да изхвърляме неизгасени цигари и бутилки. Освен че замърсяват околната среда стъклените бутилките могат да имат ефекта на лупа, която може да предизвика пожар;
  • когато се пали огън в двора, трябва предварително огнището да бъде обезопасено; покрай него не трябва да има горими материали, а в близост да бъдат подготвени подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.);
  • паленето на огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата крие опасност от пренасяне на огъня и неговото бързо разпространение;
  • никога не трябва накладен огън да бъде оставян без наблюдение.

„В случай, че забележите възникнал пожар трябва незабавно да сигнализирате на телефон 112. За да улесните намирането му и бързото пристигане на екипите, трябва да съобщите къде сте, какво гори, има ли застрашени хора и/или сгради, вашите имена и телефон за обратна връзка в случай на нужда“, посочват от пожарната.

Статистиката показва, че най-честите причини за възникването на пожар в сухи треви са небрежността при боравене с открит огън и умишлените действия. Бидейки внимателен и спазвайки основните правила за безопасност, всеки от нас може да допринесе за опазването на собственото и чуждото имущество, както и за съхранението на биоразнообразието и околната среда.

Умишлените действия трудно могат да бъдат предотвратени, но всеки може да помогне за откриването на извършителя и неговото санкциониране. В случай, че сте станали свидетел на действия, които са предизвикали пожар можете да сигнализирате в районните служби за пожарна безопасност или в управленията на МВР. Закона за Министерството на вътрешните работи дава възможност на служителите на министерството да налагат административни санкции в размер от 200 до 2,000 лв. на физически лица.

Освен предвидените в ЗМВР санкции, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Велико Търново от 2019 г. предприе действия за незабавно уведомяване на Областна дирекция Велико Търново към Държавен фонд „Земеделие“ за предприемане на мерки по компетентност, в случай че засегнатите от пожар площи са включени в програми за субсидиране.

Допълнително полезна и разнообразна информация може да намерите на информационния сайт на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, pojarna.com, както и във Facebook страницата Пожарна безопасност и защита на населението тук.