Начало За Забава Събития Артисти от шест държави ще творят в село Горна Липница край Павликен

Артисти от шест държави ще творят в село Горна Липница край Павликен

1499

Артисти от шест държави ще творят в село Горна Липница край Павликени. Осмото издание на пленера Арт резиденция „Старото училище“ ще започне на трети август и ще продължи до 12 август, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Димитър Палов от организационния екип.

Участниците, които ще работят в културното пространство са от Аруба, Великобритания, Индия, САЩ, Аржентина и България. Те се занимават с рисуване, визуални изкуства, поезия, музика, инсталации, дърворезба, танц, а работата им ще бъде посветена на темата „Изкуството е оръжие. Артистите са революционери. Революцията е ритуал“.

По традиция и през тази година над 30 деца ще участват в лятната школа по изкуствата, част от програмата на резиденцията под ръководството на Пламен Петров.

Децата ще участват във възстановка, посветена на 150 години от преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа край селото. В местността Дядо-Пановата кория те ще пресъздадат битката между четниците и турската войска.

Идеята е по този начин и след 50 години децата да носят паметта и да знаят, че са наследници на свободолюбиви българи, отбеляза Петров, и уточни, че част от участниците в детската школа са деца на български семейства, които живеят в чужбина, а през летните месеци се връщат по родните си места.

В програмата са предвидени тематични вечери, уроци по български фолклорни танци, разходки до исторически местности, оброчни могили, църкви и музеи. Участниците могат да се включат в колоездачни обиколки, йога упражнения, лектории, свързани с ритуалите по българските земи, наблюдение на нощно небе от тракийска могила и други любопитни занимания, отбеляза Дарина Палова от организаторите.

Откриването ще се състои на 4 август с нестинарски ритуал и хоро около църквата „Св. Димитър“.