Начало Новини Криминална хроника Безсърдечен правнук ограби парите за операция на слепия дядо Деньо и го...

Безсърдечен правнук ограби парите за операция на слепия дядо Деньо и го остави на произвола на съдбата

1517

Сляп самотен старец е ограбен брутално от родственик и сега е оставен на произвола на съдбата в наследствена къща в Михалци, която по документи дори не е негова.

В момента прокуратурата в Павликени вече е образувала досъдебно производство срещу правнук „гледач“ за измама, съобщи вчера адвокатът на дядото Кирил Станчев.

Сюжетът обаче е като доста други подобни, в които единственият роднина, който се представя за благодетел на възрастния човек, в крайна сметка го ограбва.

Деньо Райчев е на 84 години и не вижда. Ослепяването било бавно и прогресивно и самотният мъж успял да събере 10,000 долара за очна операция. Купувал долари и ги слагал на валутен влог в банка в Павликени, където трупал лихви. Преди известно време дядо Деньо продал къщата си в Михалци на единствения си родственик – правнук на чичо му. И. И. обещал да го гледа и да се грижи за него. После дошло време за операцията и старецът с помощта на младия наследник изтеглил валутния влог от банката. Правнукът след това започнал да брои парите и обяснил, че май дали стари и зацапани банкноти, предложил да ги обмени и взел всичките долари. Така и не ги върнал, а после отказвал да говори с прачичо си по темата. След няколко дни отишли в селското кметство и дядото подписал пълномощно на И. И., което му било прочетено преди това от длъжностното лице. Дали обаче в документа е пишело това, което му прочели, дядо Деньо не знае. След това започнали още по-големите му мъки и той съвсем бил изоставен. Накрая с помощта на адвокат през пролетта на 2017 г. написал тъжба до прокуратурата в Павликени и в нея описал всичко, което го сполетяло.

При разследването лъснала и още една измама, за която слепецът научил съвсем наскоро. Той имал апартамент във Велико Търново от 59 квадрата, но никога не бил разрешавал на И. И. да го продава на самия себе си. Младият правнук обаче вече го бил направил за сумата от 17,000 лв. и вероятно с помощта на пълномощното, което вероятно е документ с невярно съдържание. Във въпросния нотариален акт за продавач и купувач е посочен правнукът И. И.

След като Деньо Райчев се жалвал на властите, от дома му били задигнати още около 3,000 лева, които той бил спестил за… собственото си погребение.

Според адв. Станчев случаят е потресаващ и той се надява на реакция от страна и на социалните служби.