Начало Новини История Белене – островът, който уби свободния човек

Белене – островът, който уби свободния човек

1493

В огромния том с горното подзаглавие „Концлагерът „Белене“ – 1949-1987 г.“ авторът на изследването Борислав Скочев е събрал проучени от него стотици документи и свидетелства на лагерници.

Нека всеки червен боклук на територията на община Павликени, начело с финансово корумпираният, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ Манолов, неговите лакеи – безмозъчният русофил Христо Кавалски, алкохоликът перверзник Петър Петров и други местни малоумни партийни функционери, си направи труда да прочете тази книга и да се самообразова, след което ще го разберем ако спонтанно си запали партийната книжка и се отрече от скверните идеи „комунизъм“ и „социализъм“ .

Още в предисловието към десетгодишния си труд Борислав Скочев казва:

„Някога намирах за несправедливост на историческата памет, че концлагерът „Белене“ се е превърнал в символ на комунистическа репресия, а имената на десетките други концлагери, които също са „най-вярна витрина на социализма“, в които също се изработва приложеният по-късно в цяла България модел на изолация от свободния свят, на безправие, на пълна зависимост в труда и бита, на страх и мнителност, са потънали повече или по-малко в мъглата на забравата. Още в началото на изследването си вече знаех, че в това има и логика, и справедливост.

„Белене“ не е нито първият, нито последният комунистически концлагер, но той съществува много по-дълго от всички останали, от 1949 до 1987 година почти без прекъсване. Географското разположение на този остров, откъснат от България от мощните води на Дунав, дава видимост на преживяното от няколко поколения лагеристи чувство, че си изтръгнат от родината, че си отписан от света на живите. Самата комунистическа власт до своя край целенасочено използва името „Белене“ като заплашителен символ.

Сега младите малко знаят за този символ на обезчовечаването, ужаса, мъченията и страха по времето на тоталитаризма, в който са въдворявани хора без присъди, въпреки книгите-свидетелства на бивши лагерници, които бяха публикувани след 1989, най-често със собствени средства и в нищожен тираж. В социалистическото „вчера“ се знаеше нищожно малко, при това в изкривен вид и само казването на думата Белене звучеше като заплаха. Затова е толкова важно това изследване на Борислав Скочев да бъде прочетено не само от младите хора, но и от всички, на които е скъпа истината.

Днес от 18:30 часа в грандхотел „София“ в конферентна зала „София“ ще се състои премиерата на изследването на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене“ – 1949-1987 г.“. Модератор ще бъде Даниела Горчева, а представянето ще протече като дискусия с участието на бивши лагеристи, на проф. Евелина Келбечева и отец Паоло Кортези, представител на културен център „Евгени Босилков“.