Начало Новини Администрация Внимание, селски мегдан за продан

Внимание, селски мегдан за продан

1297

Къде ли?  В с. Димча.

Някой си Фикред, който бил местен предприемач, хем е подал заявление в общината, че иска да закупи почти половин декар от площадното пространство на селото, хем пък се скъсва да повтаря пред вестници и телевизии, че не го иска и не му трябва.

В същото това време „кмето“ на Павликени Манолов твърди, че не е знаел за предложението, изготвено от неговата заместничка Вачева, защото бил в отпуск?

Кметският наместник пък на Димча, другарят Прокопиев, и той нищо не знаел, докато не разбрал случайно преди десетина дни, че под носа му ще бъде продаден мегдана на селото, което „управлява“ близо 30 години.

Добре че хората в Димча са взели нещата в свои ръце и за сега сделката е стопирана.

Видяхме, че те са благодарили подобаващо на част от общинските съветници и вероятно има защо. Като че ли в този общински съвет все пак има и трезво мислещи хора, като тези петимата от комисията по общинска собственост.

„То бива, бива, ама бивол за курбан не бива.“ се казва в една българска поговорка.

Преди повече от 10 години селото остава без няколко от помещенията в сградата на пощата, защото общината ги подарила на БТК. Преди няколко месеца пък Общината продаде 300 кв.м. от стадиона на Димча на един мобилен оператор. И така лека полека се стига и до мегдана. Сгради и стадиони ако може, мегдан защо да не може?

От януари до септември процедурата около покупко-продажбата на мегдана се е движила из общината от дирекция в дирекция и никой не е сметнал за необходимо да уведоми димчанския наместник. Манолов пък се оправдава като ученичка, че бил в отпуск. Ама от януари до септември ли е бил този отпуск, бе, другарю? Естествено че не, чисто и просто отново и нагло ни прави на луди.

Яко се лъже и шикалкави, за да се замаже този „гаф“, както казва другарят Прокопиев.

Всички запознати със случая недоумяват какво общо има общината с тази покупко-продажба. Вероятно или купувачът има личен интерес, който общината е решила да задоволи, или общината ще получи ЦЕЛИ 1,430 лв., за колкото е оценено парчето мегдан, а може би и още нещо, като лоялност по избори например или дарителство по определен повод.

Да не говорим, че се нарушава и основен закон – този за общинската собственост и то не от кого да е, а от цялата ялова общинска администрация. Под проекто-решението за сделката са се подписали петима души, все „специалисти“ и „експерти“. Следователно никой от тях не е чел Закона за общинската собственост.

Не е поискано становище от кметския наместник и той не е дал такова, а обяснява пред камерата, че хората от Димча не били дали становище. А, бе, Прокопиев, те хората не дават официални становища, дават ги ръководителите на населените места, ама след като са се допитали до народа. Ти не си направил ни едното, ни другото. От незнание или от нежелание, само ти си знаеш. Само че и в двата случая вредиш на селото и на живеещите там.

Събраните над 100 подписа, внесени с основателно възражение в Общината от гражданите на Димча, за сега са успели да спрат това безумие. Манолов е обявил на редовното заседание на общинския съвет на 30.09.2020 г., че точката се оттегля от дневния ред, без много-много да обяснява защо.

Дано не се наложи хората отново да се борят със същия проблем след време, както се случва с концесията, дадена на „Базалт България“ за добив на подземни богатства.

Нямат спокойствие тези хора в това хубаво селце. Все някой с нещо ги тормози. Няма насищане на пари и власт.

Оставете хората на мира, те знаят как да подредят живота и бита си. Ще следим заедно с тях развоя на този, а и на други проблеми, които кръжат около с. Димча и непрекъснато всяват смут и вълнения сред населението.

Пожелаваме успех в борбата за справедливост.

Така се брани завещаното от трудолюбивите ни и родолюбиви предци.

Подадено анонимно от група наши читатели, които се страхуват от саморазорава с тях и с близките им от страна на червената хайка, „управляваща“ още по-червената община.