Начало Новини Администрация Води се люта надпревара за 4 места за нотариуси във Великотърновска област

Води се люта надпревара за 4 места за нотариуси във Великотърновска област

1394

Води се люта надпревара за общо 4 места за нотариуси за Великотърновска област. Председателят на Общинския съвет във Велико Търново се е отказал от участие в конкурса. Венцислав Спирдонов бе допуснат до надпреварата под номер 588 сред отсяване от над 2,000 души в цялата страна. В момента битката продължават 700 юристи, които се конкурират за 70 места у нас. Такъв конкурс не бе обявяват от четири години.

„Не съм ходил на писмен изпит и се отказах, първо реших да опитам, но после размислих и остават в общинската власт“, сподели общинар №1 в областния град.
Ако бе спечелил място за нотариус, той трябваше да се раздели с поста си в общинския съвет, а освен това не може да бъде съветник, нито пък кмет.

В региона ще бъдат назначени четирима нови нотариуси – двама за Горна Оряховица и по един за Павликени и Свищов. Сред другите кандидати е заместник-председателката на Общинския съвет в Горна Оряховица адвокат Людмила Илиева. Тя продължава участието си и е била на писмения изпит на 4 ноември. Участникът трябва да изкара най-малко четворка, за да стигне до устното състезание, което е последно.

Адвокат Илиева иска да бъда нотариус в Горна Оряховица, Павликени или в родния си град Шумен.

Ако стане нотариус, тя трябва да излезе от Общинския съвет и няма да има право да е съветник или да опита да участва в изборите за кмет догодина. Предния мандат амбициозната правистка участва в кметската надпревара в Горна Оряховица.

Според юристи най-трудно се става нотариус или частен съдебен изпълнител. От тези професии обаче се печелят и доста пари, сочи статистиката. По закон един нотариус се полага на 10,000 души в един съдебен район, заради което в областта са обявени четирите места.Няма как обаче да се знае колко са мераклиите за тези бройки, защото такава информация правосъдното министерство не предлага.