Начало Новини Инфраструктура В Павликени паркират масово и безнаказано на зелени площи и тротоари

В Павликени паркират масово и безнаказано на зелени площи и тротоари

5666

ЗАЩО в град Павликени НЕ се прилагат санкционните норми на Наредба № 1 За опазване на обществения ред, териториите и елементите за обществено ползване на територията на община Павликени?

Улицата е “ Св. св. Кирил и Методий“, гр. Павликени в отсека между бензиностанция „Лукойл“ и Мандевската градина, където явлението е масово. Денят е 22 октомври /събота/, 2016, 12:55 ч.

Съгласно Чл. 17, ал. 1 от Наредбата се забранява Спирането и паркирането на ППС и такива с прекачен инвентар в пешеходни зони, детски площадки, алеи, зелени декоративни площи, тротоари и пред съдовете за смет, както и на неопределените за това места.„, като на основание на Чл. 28, ал. 1 от същата Наредба на нарушителите „…се налага административно наказание – глоба до 500.00 лева, на основание чл. 22, ал. 4 от Закона за местното самоуправление, местната администрация“.

Безспорно е, че местният законодателен орган – Общински съвет – гр. Павликени е уредил правната възможност за ангажиране на административнонаказателна отговорност на физически и юридически лица, нарушаващи опазването правилата на обществения ред, териториите и елементите за обществено ползване на територията на община Павликени, както е и безспорен фактът, че липсва адекватно прилагане на подзаконовите нормативни актове от страна на компетентните служители на Общинска администрация, гр. Павликени. С други думи – законът не се прилага и нарушителите не се санкционират.

Трайна е практиката физически и юридически лица да нарушават безнаказано установения ред съгласно Наредбата.

Да припомним и че евентуалните финансови постъпления от събираемостта на наложени глоби по Наредбата биха повлияли положително на общинския бюджет. При 22-ма нарушители, заснети на снимките само на посоченото място и в посочения времеви интервал, и при максимална глоба от 500.00 лв., общината е ущетена от 11,000 лв! Излишни ли са ѝ тези пари на общинската хазна?

Пълният текст на Наредбата може да бъде свален от сайта на Общината тук.

А що се отнася до качеството и количеството на съвестта, морала и гражданската отговорност на нарушителите, както и ненакърнимото им чувство за безнаказаност – тях ще оставим без коментар.