Начало Новини Изкуство Демонстрация на японско изкуство суми-е направиха участниците в арт-пленера „Павликени и света“

Демонстрация на японско изкуство суми-е направиха участниците в арт-пленера „Павликени и света“

1217

С демонстрация на традиционното японско изкуство суми-е завърши шестият арт-пленер „Павликени и света“. Форумът се организира от Община Павликени, фондация „Аматерас“ и Исторически музей – Павликени.

Един от петте японски творци-гости на пленера – Кенджи Сато показа техниката на рисуване с калиграфско мастило и вода. Той увлече в уъркшопа си деца и възрастни, които нарисуваха красиви фигури, които после залепиха върху японски ветрила. Всеки от участниците получи по две четки  – за туш и за вода, от които трябваше да постави по няколко капки върху лист оризова хартия. Само след няколко минути двете течности образуваха красиви монохромни цветя върху белия лист. „Преведено, „sumi“ означава „черно мастило“, а „e“ – „пътека“ и „живопис“, обясни г-н Сато. Той каза на присъстващите, че суми-е е бърза рисунка с туш и е свързана с дзен. После показа как само с вода може да се изрежат фигурите от белия лист и да се залепят за традиционно японско ветрило. По-смелите можеха да опитат и калиграфско изкуство като изпишат с четката йероглифите за „мир“, „приятелство“, „обич“, „мъдрост“ и други.

Останалите японски творци също се включиха в атрактивната демонстрация. Тази година за пленера в Павликени дойдоха кураторката Какуко Ишии, Ичиро Мацуо, Ацуми Мурата, Норико Амано и Кенджи Сато, а от българска страна са Даниела Тодорова, Тодор Тодоров и Валентин Балев.

Изложбата с техните творби беше открита от кмета на Общината инж. Емануил Манолов, председателя на фондация „Аматерас“ Тодор Тодоров и директора на Исторически музей – Павликени Нели Цонева.

Изложбата отново показва произведения в сферата на скулптурата, живописта, графиката, хартиеното изкуство и керамиката. Сред произведенията са показани съвременни решения, които са предимно абстрактни и дизайнерски.

„За шеста поредна година нашият град се сближава духовно с традициите на една далечна и интересна за нас страна – Япония. При нас са петима много вдъхновяващи творци, на които горещо благодаря, че пожелаха да имат в своята биография участието в нашия арт-пленер“, каза инж. Манолов при откриването на изложбата.

„Доказателство за това, че сме провокирали техния интерес е фактът, че двама от нашите гости бяха при нас и миналата година – куратора Какуко Ишии и Ичиро Мацуо“, каза Нели Цонева.

Спонсори на арт-пленера през тази година са павликенските фирми: „Балканкар-Заря“, „Фураж Росица“, „Унипак“, „Мио“ и „Метарем“.

Дългосрочният проект на Община Павликени, Фондация „Аматерас“ и Исторически музей – Павликени „Павликени и светът“ има ясна международна културна политика за презентиране на културното наследство на град Павликени и създаването на колекция от съвременно изкуство от различни жанрове за собствената колекция от съвременно изкуство на Община Павликени.

Партньор от японска страна е професионалната организация NEXUS, която има дългосрочни взаимоотношения с АМАТЕРАС Фондация и представя в различни проекти в Япония българско изкуство, а в България – японско изкуство.