Начало Спорт Шахмат Денислав Христов от Павликени грабна купата “Коледна звезда”

Денислав Христов от Павликени грабна купата “Коледна звезда”

1064

Денислав Христов от Павликени спечели купата “Коледна звезда” от последния детски вътрешен турнир по шахмат на “Асеневци”.

Близо 50 деца взеха участие в четвъртото издание на турнира.

Mалчуганите от школите на ШК “Асеневци” в различните общини поиграха на любимата игра и получиха коледни подаръци и почерпка.

Борбата бе оспорвана и преди последния кръг имаше трима сериозни кандидати за шампионската титла, но тази година купата “Коледна звезда” отиде в Павликени. Денислав Христов отново показа много добра игра и заслужи първото място, побеждавайки всичките си петима съперници. На второ място се класира най-колоритният състезател на “Асеневци” Ивелин Стефанов, а бронзът бе отреден на победителя от първото издание на вече традиционния турнир Димитър Марков.

Първо място при момичетата заслужи победителката в генералното класиране на предишния турнир Аделина Величкова. Ади изпусна купата този път, но вдигна специалната награда – детско шампанско. На второ място се класира Алейна Кулаксъз от Полски Тръмбеш, а с бронз се окичи Мария Калчева от Лясковец.

Както винаги имаше и отделно класиране по класове.

Димитър Кънчевски триумфира сред първокласниците, следван от Кристиян Яламов и Кристиян Ботев. Данаил Боев стана трети в генералното класиране, но тъй като по регламент се взима по-престижната награда, Дидко се окичи със златото при второкласниците. Ерик Иванов от Полски Тръмбеш беше приятната изненада в турнира. Започна с четири от четири и в последния кръг игра на първа маса. Претърпяната загуба срещу едно от най-опитните деца на “Асеневци” – Денислав Христов – му отреди само сребърния медал в неговата възрастова група, но Ерик много сериозно заяви своето място в борбата за купите занапред. Трети сред второкласниците стана Велислав Стоянов от Павликени. В групата на трети клас Николай Георгиев взе златото, а челната тройка бе попълнена от Веселин Маринов и Даниел Борисов. При най-големите триумфира Александър Узунов, който заслужено се окичи със златния медал. На второ място се класира Пресиан Йорданов, а трети стана Александър Христов, който изглежда бързо влиза във форма след краткото си прекъсване.

ШК “Асеневци” отскоро въведе една много хубава традиция, в която с кратка томболна игра всички деца печелят награди. “Това за нас е един начин да покажем, че няма победители и победени, а всички сме приятели и щом сме дошли на турнир, заслужаваме награда. За тези, които са спечелили в повечето партии, наградите са купи и медали, а за останалите това са топки, шахматни книжки, ключодържатели, шахматни табла, коледни шапки и още много, много други изненади. Забелязваме усмивките на децата и с какъв интерес участват в импровизираната ни игра. Това за нас значи много и ще продължаваме да търсим точно онези неща, които правят децата щастливи. Винаги казваме, че е важно да се учим и напредваме, но също така е важно и да се забавляваме. Смятаме, че съчетанието на точно тези две неща ни печели любовта и уважението на малките шахматисти.” – коментираха треньорите на “Асеневци” Цвета и Георги Галунови и Даян Нинов.

“Искаме да изкажем и сърдечните си благодарности към ТД “Трапезица” в лицето на Георги Димитров и “Момина крепост”, които за пореден път бяха наши домакини и предоставиха прекрасната си база за провеждането на състезанието”, споделиха организаторите.